Kulinarne

Mleczny deser pełen zdrowia

28 października 2013

Ostatnio pod lupę wzięłam jogurty naturalne.
Przyznam szczerze, że trochę mi zajęło znalezienie jogurtu, który jest rzeczywiście jogurtem, a nie tylko próbuje nim być 🙂
Po analizie składu nastu kubeczków na półkach sklepowych znalazłam swój jogurt i nie oddam 🙂

Pierworodna uwielbia jogurt naturalny ze wszystkim.

../media/zdjecia_postow/dscf4947.JPG

Może być to łyżka miodu, mogą być owoce suszone a największym hitem jest jogurt z malinami od dziadka. Te maliny są najprawdziwsze, pachną i smakują zupełnie inaczej niż kupione na rynku. Sama chętnie jej podbieram 🙂

Jogurt ze świeżymi owocami lub miodem to prosta i smaczna przekąska lub deser.
Owoce suszone można przygotować na różne sposoby. Dziś sprawdzony i nasz ulubiony.

Składniki

  • jogurt naturalny
  • owoce suszone: np. figi (źródło wapnia i błonnika ) lub morele (żelazo i prowitamina A); w sezonie wykorzystujemy świeże owoce
  • pestki słonecznika lub dyni
Suszone owoce zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i odstawiamy na około 2 – 3 godziny.
Po tym czasie odcedzamy owoce i razem z jogurtem miksujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję.
Tak przygotowany deser przekładamy do ulubionej miseczki i posypujemy pestkami lub uprażonym sezamem.
Smacznego 🙂
print

POLECANE WPISY