Ciasta i desery, Kulinarne

Tarta z gruszkami i migdałami w karmelu

21 października 2013
Tarta z gruszkami i migdałami w karmelu
Dziś podzielę się z Wami cudownym przepisem na tartę z gruszkami i migdałami w karmelu. To jest wyjątkowa tarta z gruszkami, bo jedna z moich pierwzych, którą pokochałam.
W ostatnią sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach, które prowadziła Eliza Mórawska, autorka jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych.
Podczas warsztatów zmierzyłam się z 3 tartami i przyznam, że efekt mnie zaskoczył. One są po porostu pyszne.

Dzisiejsza propozycja to trochę radości, miłości do kulinarnych wyzwań i gruszek. 

Tarta z gruszkami i migdałami w karmelu

Tarta z gruszkami i migdałami w karmelu

Spód:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • laska wanilii lub cukier waniliowy 
Nadzienie:
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanka wody
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g obranych migdałów
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 dojrzałe gruszki

Sposób na przygotowanie spodu, aby powstała pyszna Tarta z gruszkami i migdałami w karmelu: 
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozłożyć (można rozwałkować) w formie do pieczenia i wstawić do lodówki na około godzinę. Zostaw 1/4 ciasta, aby udekorować wierzch.

Przygotowanie nadzienia do tarty z gruszkami:
1. Gruszki obierz i pozbądź się nasion.

2. Cukier i wodę umieść w garnuszku. Zagotuj na średnim ogniu bez mieszania około 10 – 15 minut, aż woda i cukier będą złociste. Dodaj delikatnie śmietankę i mieszaj.
Wymieszaj drewnianą łyżką tak żeby nie było grudek. Dodaj miód, migdały i masło.

3. Po godzinie wyjmij “leżakujący” spód z lodówki i podpiecz w piekarniku – około 10 – 15 minut, aż się lekko zarumieni w temperaturze 200 stopni C.
Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w ósemki lub grube plastry gruszki, a następnie wyłóż przygotowane nadzienie.
Na wierzchu możesz ułożyć coś co Ci się zamarzy, albo zwyczajnie zetrzeć na tarce ciasto 🙂

Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem. – Ja zazwyczaj o tym zapominam, ale ciasto nabiera pięknego połysku.

Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez ok 20 – 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Tarta z gruszkami i migdałami w karmelu

Tarta z gruszkami i migdałami w karmelu

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY