W ostatnią sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach, które prowadziła Eliza Mórawska, autorka jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych.
Podczas warsztatów zmierzyłam się z 3 tartami i przyznam, że efekt mnie zaskoczył. One są po porostu pyszne.
Dzisiejsza propozycja to trochę radości, miłości do kulinarnych wyzwań i gruszek.
Tarta z gruszkami i migdałami w karmelu
Spód:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- laska wanilii lub cukier waniliowy
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanka wody
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki miodu
- 100 g obranych migdałów
- 2 łyżeczki masła
- 4 dojrzałe gruszki
Sposób na przygotowanie spodu, aby powstała pyszna Tarta z gruszkami i migdałami w karmelu:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozłożyć (można rozwałkować) w formie do pieczenia i wstawić do lodówki na około godzinę. Zostaw 1/4 ciasta, aby udekorować wierzch.
Przygotowanie nadzienia do tarty z gruszkami:
1. Gruszki obierz i pozbądź się nasion.
2. Cukier i wodę umieść w garnuszku. Zagotuj na średnim ogniu bez mieszania około 10 – 15 minut, aż woda i cukier będą złociste. Dodaj delikatnie śmietankę i mieszaj.
Wymieszaj drewnianą łyżką tak żeby nie było grudek. Dodaj miód, migdały i masło.
3. Po godzinie wyjmij „leżakujący” spód z lodówki i podpiecz w piekarniku – około 10 – 15 minut, aż się lekko zarumieni w temperaturze 200 stopni C.
Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w ósemki lub grube plastry gruszki, a następnie wyłóż przygotowane nadzienie.
Na wierzchu możesz ułożyć coś co Ci się zamarzy, albo zwyczajnie zetrzeć na tarce ciasto 🙂
Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem. – Ja zazwyczaj o tym zapominam, ale ciasto nabiera pięknego połysku.
Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez ok 20 – 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego 🙂