Brownie migdałowe z letnimi owocami

by Matczyne Fanaberie

Brownie to jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek wymyślono, a do tego bardzo proste. Rzadko przyznaję się do tego publicznie, ale to najlepsze brownie migdałowe, jakie kiedykolwiek przygotowałam i jadłam. Ciasto można łączyć z aktualnie dostępnymi owocami sezonowymi. Ja wybrałam mieszankę i wyszło obłędnie.

Już dziś wiem, że wrócimy do niego nie raz.

Brownie migdałowe z owocami

brownie migdałowe

Brownie z owocami – przepis

  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek wiejskich
  • 150 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50 g migdałów w słupkach
  • 1 łyżka syropu lawendowego
  • 1,5 szklanki owoców letnich (malina, porzeczka czerwona, jeżyna, borówka)

Masło i czekoladę rozpuść w małym rondelku. Odstaw do przestudzenia.

W misce rozbij jajka i połącz je z cukrem. Dodaj mąkę i sól. Połącz składniki i dodaj ostudzoną masę czekoladowo – maślaną oraz syrop lawendowy. Na koniec wsyp migdały i owoce. Delikatnie zamieszaj i wylej ciasto na przygotowaną blachę wyłożoną papierem.

Piecz w 190 stopniach C przez około 25 minut – ciasto w środku musi pozostać miękkie.

najlepsze brownie

U nas oczywiście zaraz pojwaiły się małe łasuchy, które zawsze wyczują jakąś pyszną przekąskę.

Smacznego 🙂

You may also like

2 komentarze

An etka 27 lipca 2016 - 19:50

Co w zamian za syrop lawendowy ?

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 27 lipca 2016 - 19:50

można pominąć syrop jeśli nie masz, albo zamienić esencją migdałową lub pomarańczową

Odpowiedź

Zostaw komentarz