Brownie to jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek wymyślono, a do tego bardzo proste. Rzadko przyznaję się do tego publicznie, ale to najlepsze brownie migdałowe, jakie kiedykolwiek przygotowałam i jadłam. Ciasto można łączyć z aktualnie dostępnymi owocami sezonowymi. Ja wybrałam mieszankę i wyszło obłędnie.
Już dziś wiem, że wrócimy do niego nie raz.
Spis treści
Brownie migdałowe z owocami
Brownie z owocami – przepis
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek wiejskich
- 150 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50 g migdałów w słupkach
- 1 łyżka syropu lawendowego
- 1,5 szklanki owoców letnich (malina, porzeczka czerwona, jeżyna, borówka)
Masło i czekoladę rozpuść w małym rondelku. Odstaw do przestudzenia.
W misce rozbij jajka i połącz je z cukrem. Dodaj mąkę i sól. Połącz składniki i dodaj ostudzoną masę czekoladowo – maślaną oraz syrop lawendowy. Na koniec wsyp migdały i owoce. Delikatnie zamieszaj i wylej ciasto na przygotowaną blachę wyłożoną papierem.
Piecz w 190 stopniach C przez około 25 minut – ciasto w środku musi pozostać miękkie.
U nas oczywiście zaraz pojwaiły się małe łasuchy, które zawsze wyczują jakąś pyszną przekąskę.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Co w zamian za syrop lawendowy ?
można pominąć syrop jeśli nie masz, albo zamienić esencją migdałową lub pomarańczową