Home Kulinarne Suchy chleb i pieczone pomidory z fetą i mozzarellą

Suchy chleb i pieczone pomidory z fetą i mozzarellą

by Matczyne Fanaberie

Lubię dobre i smaczne jedzenie. Nie lubię jeść nudno, chociaż czasami jemy zwyczajne kanapki. Nie lubię też marnować jedzenia, a z tym bywa różnie. Kilkudniowy, suchy chleb będzie idealny do wykorzystania do tego prostego i smacznego dania.

Gdy tylko wokół jest pełno warzyw i owoców staram się je wykorzystywać podczas przygotowywania posiłków. Dzisiejsza kolacja to natchnienie po wizycie u ogrodników, którzy prowadzą swoje gospodarstwo wiele lat, a ja odkąd przeprowadziliśmy się na wieś korzystam z ich pięknych pomidorów, kalafiorów i innych darów pola. 

W związku z tym, że zwykła mozzarella z pomidorami i oliwą już trochę nam się przejadła dziś inna wersja połączenia sera i pomidorów.

Pomidory zapiekane z serem i bazylią,

czyli sposób na to jak wykorzystać suchy chleb.

  • 500 g pomidorów (u mnie były 3 sztuki, każda z innej odmiany)
  • 200 g sera Feta z ziołami
  • 150 g mozzarelli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • garść bazylii
  • pieprz do smaku

co zrobić z suchym chlebem

Pomidory i ser pokrój na duże kawałki. Czosnek rozgnieć, a bazylię porwij na mniejsze kawałki.

Wymieszaj wszystko z oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez około 30 minut.

Po 10 minutach pieczenia włóż d piekarnika kawałki chleba posmarowane oliwą, aby powstaly grzanki.

Podawaj pomidory z grzankami.

co zrobić z suchym chlebem

 

grzanki z pomidorami, co zrobić z suchym chlebem

Smacznego 🙂

 

 

You may also like

1 komentarz

Alice 19 lipca 2016 - 19:51

Jeny, jeśli smakuje jak wygląda to ja chcę jeszcze dziś!

Odpowiedź

Zostaw komentarz