Lubię dobre i smaczne jedzenie. Nie lubię jeść nudno, chociaż czasami jemy zwyczajne kanapki. Nie lubię też marnować jedzenia, a z tym bywa różnie. Kilkudniowy, suchy chleb będzie idealny do wykorzystania do tego prostego i smacznego dania.
Gdy tylko wokół jest pełno warzyw i owoców staram się je wykorzystywać podczas przygotowywania posiłków. Dzisiejsza kolacja to natchnienie po wizycie u ogrodników, którzy prowadzą swoje gospodarstwo wiele lat, a ja odkąd przeprowadziliśmy się na wieś korzystam z ich pięknych pomidorów, kalafiorów i innych darów pola.
W związku z tym, że zwykła mozzarella z pomidorami i oliwą już trochę nam się przejadła dziś inna wersja połączenia sera i pomidorów.
Pomidory zapiekane z serem i bazylią,
czyli sposób na to jak wykorzystać suchy chleb.
- 500 g pomidorów (u mnie były 3 sztuki, każda z innej odmiany)
- 200 g sera Feta z ziołami
- 150 g mozzarelli
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 – 4 łyżki oliwy
- garść bazylii
- pieprz do smaku
Pomidory i ser pokrój na duże kawałki. Czosnek rozgnieć, a bazylię porwij na mniejsze kawałki.
Wymieszaj wszystko z oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez około 30 minut.
Po 10 minutach pieczenia włóż d piekarnika kawałki chleba posmarowane oliwą, aby powstaly grzanki.
Podawaj pomidory z grzankami.
Smacznego 🙂
1 komentarz
Jeny, jeśli smakuje jak wygląda to ja chcę jeszcze dziś!