Dziś jadalne kwiaty w roli głównej.
Coraz częściej sięgam po sezonowe owoce i warzywa. Kocham to, że w Polsce mamy ogromną różnorodność warzyw i owoców. Kiedy podczas tegorocznego seebloggers usłyszałam, że we wrześniu 2016 roku pojawi się nowa piramida żywieniowa dla dzieci postanowiłam, że już dziś będziemy jeść jeszcze więcej warzyw, a trochę mniej owoców. Z owocami nie ma u nas problemu dzieciaki są w stanie zjeść każdą ilość malin, borówki, jeżyn czy wcześniej truskawek.
Tarta miała być z kwiatami nasturcji, ale niestety nie dotarły i musiałam zadowolić się kwiatem cukinii.
Jest prosto i pysznie 🙂
Kruche ciasto na tartę
(2 średnie i 6 małych)
- 230 g mąki pszennej
- 140 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 – 4 łyżki wody
Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto. Jeśli korzystasz robota kuchennego to utrzyj mąkę, sól z masłem przez chwilę, po czym dodaj wodę i wymieszaj. Zagnieć wszystkie składniki i wstaw owinięte w folię ciasto na minimum 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wyłóż tartaletki. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni C i podpiecz zanim nałożysz farsz.
Farsz do tartaletek
- 4 jajka
- 200 g śmietany 36%
- 100 g parmezanu w płatkach
- 125 g serka kremowego Arla Apetina papaja i curry
- ulubione zioła: u mnie po trochu rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, szałwia, mięta
- pieprz do smaku
- 8 kwiatów cukinii
- 10 pomidorków koktajlowych: 5 żółtych i 5 czarno – czerwonych (można wykorzystać zwykłe pomidorki koktajlowe)
Jajka rozbełtaj ze śmietaną. Dodaj parmezan, serek Arla, zioła i pieprz i wymieszaj.
Wyłóż na podpieczone ciasto. Ułóż na każdą tartaletkę kwiat cukinii oraz przekrojone pomidorki.
Do farszu możesz użyć kwiatów nasturcji lub innych jadalnych kwiatów, których aktualnie nie brakuje. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
Bardzo smaczna jest także tarta z owocem cukinii. Zatem jeśli nie znajdziesz kwiatów wykorzystaj młodą cukinię pokrojoną w plastry.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Wyglądaja obłędnie. Cudo i co najważniejsze wpasowuja sie w moje smaki. Cudne zdjęcia
Piękne zdjęcia, świetny przepis. Wyglądaja obłędnie i co najważniejsze lubię takie połączenia.
Wyglądają pięknie! Chętnie bym się poczęstowała 🙂
Nie będę oryginalna, ale muszę to powiedzieć- wyglądają bosko! Świetny pomysł na dodanie kwiatów cukinii do tarty. Ciekawa jestem smaku 🙂
dziękuję 🙂 Byłam zadowolona z efektów. Zarówno smakowych, jak i wizualnych. Polecam spróbować.