Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z moją babcią Marianną. Nigdy i nigdzie nie jadłam tak dobrej kruszonki na cieście drożdżowym. Nie wiem jak babcia to robiła, nigdy nie poznałam Jej tajemnicy, bo zmarła zanim nastała moja fascynacja do wypieków. Nasze dzieci uwielbiają ciasto drożdżowe mojej mamy, chociaż jest inne niż to, które ja pamiętam z dzieciństwa, gdy zasiadałam z pajdą ciasta i świeżym wiejskim mlekiem na ganku. Zawsze miałam wrażenie, że to taki rodzaj ciasta, do którego trzeba mieć jakieś czarodziejskie moce, żeby wyszło. Fakt nigdy nie wyrabiałam go ręcznie i pierwszy raz odważyłam się zrobić, gdy w naszej kuchni pojawił się robot planetarny Bosch MUM.
Ciasto drożdżowe
- 600 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 125 g masła
- 3 jaja
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 50 – 60 g rodzynek
- 1/2 laski wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- 50 g drożdży świeżych
Masło roztop na małym ogniu.
Zagotuj mleko i przygotuj zaczyn z drożdży.
Utrzyj drożdże z 3 łyżkami letniego mleka, 2 łyżkami cukru i łyżką mąki.
Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym lub ziarenkami z laski wanilii. Gdy są już puszyste po ucieraniu zalewaj mlekiem. Pamiętaj, żeby mleko nie było gorące. Niech będzie wystudzone, ale nie zimne.
Zalewaj mlekiem i mieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli i gdy drożdże podwoją swoją objętość dodawaj do ciasta i dalej ucieraj. Dodaj wystudzone, roztopione masło. Na koniec dosyp rodzynki.
Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki jeśli wyrabiasz ręcznie. Wyrabianie polega na zagniataniu dłonią ciasta i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza.
Jeśli wyrabiasz robotem wyrabiaj, aż ciasto ładnie zacznie schodzić z haka do wyrabiania ciasta.
Wyrobione ciasto wyłóż na blachę i posyp kruszonką (opcjonalnie). Odstaw, aby trochę urosło.
Zazwyczaj czekam aż się „ruszy”. Wówczas wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C i stopniowo podnoś do 175 stopni C (z termoobiegiem)
Smacznego 🙂
1 komentarz
na jaką blaszkę jest ta ilość ciasta?
jaki jest orientacyjny czas pieczenia? 30, 60 min czy 1,5 h?