Beza Pavlova z kremem rabarbarowym i malinami, czyli dzisiejszy przepis pełen słodyczy. Jeśli jesteś na diecie – nie czytaj, nie oglądaj, bo to beza marzenie!
Przepis powstał z potrzeby wykorzystania białek po zrobieniu curd rabarbarowego.
Często w lodówce ląduje u nas beza jako produkt uboczny innych produkcji kulinarnych.
Krem z rabarbarową nutą jest słodki i kwaskowaty zarazem więc zasmakował całej rodzinie.
Beza Pavlova z kremem rabarbarowym i malinami
Składniki na 2 blaty bezowe
- 7 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka octu winnego
- 10 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotuj dwie blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.
Na papierze narysuj okręgi o średnicy 22 – 23 cm.
W misie miksera ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
Dodawaj stopniowo wymieszany cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
Dodaj ocet winny zmiksuj. Na sam koniec dodaj pokrojone daktyle i wymieszaj.
Wyłóż masą bezową na zaznaczone na papierze okręgi.
Wstaw obie blachy do nagrzanego do 180ºC piekarnika.
Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140ºC i piecz przez około 100 minut.
Bezy powinny się zarumienić. Czasami zaczynają lekko pękać. Ważne, aby przy dotyku były suche i chrupkie.
Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki zostawiając do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na krem rabarbarowy
- 400 ml curd rabarbarowego
- 250 g mascarpone
- 150 g śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudu
Ser mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
Mascarpone wymieszaj z kremem rabarbarowym na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wymieszaj z masą rabarbarową.
Bezę delikatnie przełóż na paterę, przełóż kremem.
Na górnej bezie wyłóż resztę kremu i udekoruj malinami.
Smacznego 🙂