Kulinarne

Pavlova – beza z kremem chałwowym

18 listopada 2013
pavlova kukbuk

Pavlova chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Kiedy zobaczyłam okładkę KUKBUKa wiedziałam, że tym razem nie odpuszczę. Dziś pavlova z kremem chałwowym.

Wyszło nieźle 🙂 Uwielbiam wszystko bezowe, a do tego krem chałwowy, który jest wręcz przepyszny.
Minus tego deseru – nie można zjeść więcej niż kawałek, bo jest bardzo słodki. Jednakże granat doskonale się komponuje ze słodkością chałwy i bezy. Fajnie łamie ich słodycz.


Chałwowa Pavlova KUKBUK

Beza – 2 blaty 

  • 8 białek z jajek wiejskich
  • szczypta soli
  • 600 g cukru
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 6 łyżek kakao
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Na pergaminie do pieczenia narysuj koło o średnicy 23 cm.
Pergamin należy położyć odwrotną stroną na blasze do pieczenia.Białka wbij do miski, dodaj sól i ubijaj do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Porcjami dosypuj cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj ocet, przesianą mąkę i przesiane kakao.Gotową masę bezową wyłóż na pergamin tak, aby między masą a brzegiem pozostało około 2 centymetrów przerwy – beza trochę się rozpłynie. Masę należy uformować w trochę spłaszczoną “chmurę”.
Wstaw bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni.

Krem na 2 blaty bezowe
  • 500 g serka mascarpone
  • 800 g śmietanki 30%
  • 400 g chałwy
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru jeśli stwierdzisz, że jest mało słodkie. U mnie obyło się bez cukru. 
Mascarpone i śmietanę schładzamy w lodówce przed przygotowaniem kremu.
Serek ubijamy w misce przez około 5 – 7 minut. Mieszając mikserem na zwolnionych obrotach dodaj śmietankę
i dokładnie ubij. Dodaj pokruszoną chałwę i jeszcze przez chwilę mieszaj.Przestudzoną bezę delikatnie przełóż na paterę, udekoruj kremem z mascarpone i pestkami granatu.Smacznego 🙂

pavlova kukbuk

POLECANE WPISY