Gulasz wieprzowy od Jamie Oliviera

by Matczyne Fanaberie
Gulasz wieprzowy od Jamie Oliviera to kolejna potrawa z repertuaru Ojca Pierworodnej, która na dłużej zagości w naszej kuchni. Dziś gulasz wieprzowy Jamie Oliviera.
Doskonale smakuje z ryżem lub świeżym chlebem.

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Kulinarne wyprawy Jamiego”. Trzeba przeznaczyć trochę czasu na przygotowanie tego pysznego gulaszu, ale dla takiego efektu czas nie gra roli.
Warto poczekać 😉 

Gulasz wieprzowy – wołowy

dla 6 osób

  • oliwa
  • 1 kg surowej szynki wieprzowej pokrojonej na kawałki o boku 4 cm lub wołowina
  • 125 ml dobrego półwytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 duży por pokrojony w grube plastry
  • 2 czerwone papryki pokrojone w grubą kostkę
  • 3 marchewki obrane i pokrojone w grubą kostkę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 200 g suszonych śliwek grubo pokrojonych
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek  świeżej natki pietruszki

1. Podgrzej trochę oliwy w dużym garnku – u mnie był to wook.

2. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut, aż każdy kawałek będzie złoty ze wszystkich stron.
Jeśli mięso puści soki, odlej je i podsmażaj mięso do zarumienienia.3. Dolej wino i ocet winny oraz ewentualnie soki, które puściło mięso podczas podsmażania.4. Duś całość przez 5 minut. Kiedy objętość płynu zmniejszy się o około 2/3, przełóż wszystko do miski i postaw garnek z powrotem na ogniu.

5. Wlej do garnka kolejną porcję oliwy i powoli smaż pora, paprykę, marchewki i oregano przez 10 – 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Włóż mięso z powrotem do garnka. Dopraw całość szczyptą soli i pieprzu.

6. Wmieszaj przecier pomidorowy i wlej do garnka tylko tyle wody, by pokryła wszystkie składniki.

7. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywą i duś potrawę przez 2 godziny, aż mięso zacznie się rozpadać. Wówczas dodaj pokrojone śliwki i gotuj całość bez pokrywki przez 45 minut, aż mięso będzie naprawdę miękkie, a sos gęsty i apetyczny. Wlej sok z cytryny i jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem.

8. Drobno posiekaj listki natki i posyp nimi gulasz.

Smacznego 🙂

You may also like

Zostaw komentarz