Dziś chciałabym Was zainspirować do przygotowywania pysznych i banalnie prostych kieszonek z ciasta francuskiego. To odpowiedź na Wasze pytania co zrobić z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej. Przekąski z ciasta francuskiego zawsze się u nas sprawdzają.
Ciasteczka przebojem wdarły do naszego domu i zasmakowały całej rodzinie.
Spis treści
Przekąski z ciasta francuskiego
- bułeczki z tuńczykiem i kaparami z ciasta francuskiego
- Francuskie z botwiną i fetą
- Ciasto francuskie z brukselką i suszoną śliwką
Ciastka francuskie z czarnuszką i ziołami toskańskimi
- 1 gotowe ciasto francuskie
Farsz nr 1
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 jajko
- 2 łyżeczki curry
- sól pieprz do smaku
- czarnuszka
- 2 łyżki oleju
Farsz nr 2
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- 1 ząbek czosnku
- biała część pora
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta pieprzu cayenne
- 100 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
- zioła toskańskie Kotanyi
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie farszu nr 1 do przekąski z ciasta francuskiego
Posiekaj cebulę i czosnek, obsmaż krótko i pozostaw do wystudzenia.
Mięso przypraw solą, pieprzem i curry.
Dodaj jajko i cebulę z czosnkiem.
Dołóż drobno starta marchewkę i wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu nr 2
Pokrój białą część pora i razem z czosnkiem, kminem, kardamonem i pieprzem cayenne uduś na 2 łyżkach oleju.
Posól, aby por mógł zmięknąć.
Wystudź farsz i dodaj pokruszoną fetę i mięso (można zrobić wersję bezmięsną).
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na równe kawałki. Na każdy nałóż porcję farszu i uformuj ciastka.
Wierzch posmaruj olejem lub białkiem jajka i posyp część czarnuszką i część ziołami toskańskimi
lub czym masz tylko ochotę 🙂
Do takich wytrawnych ciasteczek doskonale sprawdza się dip. U nas był to sos z nutą ostrości 🙂
Dip do ciastek
- jogurt grecki
- garść świeżej kolendry
- papryczka chili
- sól, pieprz do smaku
- Natkę kolendry i papryczkę pokrój i wymieszaj z jogurtem.
- Dopraw i gotowe 🙂
Ciasto francuskie zawsze staram się mieć w lodówce lub zamrażarce, bo wielokrotnie ratowało mnie już, gdy musiałam na szybko przygotować jakąś przekąskę.