Kulinarne, Lunchboxy, Przystawki

Pikantne ciastka francuskie

7 kwietnia 2014
Chyba jak każdy lubię podgryzać oglądając film, czytając książkę, czy zwyczajnie plotkując z przyjaciółmi.

Dziś chciałabym Was zainspirować do przygotowywania pysznych i banalnie prostych ciasteczek z ciasta francuskiego.

Podstawowy przepis znalazłam na opakowaniu czarnuszki Kotanyi, ale standardowo dodałam też coś od siebie. Ciasteczka przebojem wdarły do naszego domu i zasmakowały całej rodzinie 🙂

Pikantne ciastka francuskie
z czarnuszką i ziołami toskańskimi

  • 1 gotowe ciasto francuskie

Farsz nr 1

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki curry
  • sól pieprz do smaku
  • czarnuszka
  • 2 łyżki oleju

Farsz nr 2

  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • biała część pora
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła toskańskie Kotanyi
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie farszu nr 1

Posiekaj cebulę i czosnek, obsmaż krótko i pozostaw do wystudzenia.
Mięso przypraw solą, pieprzem i curry.
Dodaj jajko i cebulę z czosnkiem.
Dołóż drobno starta marchewkę i wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanie farszu nr 2

Pokrój białą część pora i razem z czosnkiem, kminem, kardamonem i pieprzem cayenne uduś na 2 łyżkach oleju.
Posól, aby por mógł zmięknąć.
Wystudź farsz i dodaj pokruszoną fetę i mięso (można zrobić wersję bezmięsną).
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

../media/zdjecia_postow/francuskie2.jpg

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na równe kawałki. Na każdy nałóż porcję farszu i uformuj ciastka.
Wierzch posmaruj olejem lub białkiem jajka i posyp część czarnuszką i część ziołami toskańskimi
lub czym masz tylko ochotę 🙂

../media/zdjecia_postow/francuskie3.jpg

Do takich wytrawnych ciasteczek doskonale sprawdza się dip. U nas był to sos z nutą ostrości 🙂

Dip do ciastek

  • jogurt grecki
  • garść natki kolendry
  • papryczka chili
  • sól, pieprz do smaku
  • Natkę kolendry i papryczkę pokrój i wymieszaj z jogurtem.
  • Dopraw i gotowe 🙂

Smacznego 🙂

* Wpis zawiera lokowanie produktu.

print

POLECANE WPISY