Korzystając z kuchni świata staram się poszukiwać idealnych smaków, ale także poznawać tradycję i historię. Dziś chciałabym zabrać Was w podróż do Indii, na święto Diwali.
Co roku na przełomie października i listopada w Indiach obchodzone jest święto światła Diwali.
To najważniejsze hinduistyczne święto, które trwa pięć dni. Nazywane jest ono również festiwalem świateł, gdyż wszyscy i wszędzie zapalają lampy, lampiony i świece.
Diwali to idealny czas na przekazywanie tradycji oraz zorganizowanie spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Ta forma rodzinnego świętowania jest bliska także polskim tradycjom zasiadania do wspólnego stołu.
Dziś mam dla Was propozycje na dania kuchni indyjskiej, które doskonale sprawdzą się na spotkanie z przyjaciółmi, ale także idealnie odnajdą się w lunchboxie na wynos. Zawsze możesz podzielić się posiłkiem z kimś w pracy.
Zaproponowane dania nie wymagają wiele czasu. Jak nakazuje tradycja święta świateł są to dania bezmięsne. Wykorzystując gotowe mieszanki Patak’s mogę pozwolić sobie na przygotowanie pysznych dań, które nie zabiorą mi czasu, który mogę spędzić z dziećmi.
Potrawka tandoori z pieczonych warzyw
- 4 – 5 marchewek
- ½ korzenia selera
- 2 pietruszki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 batat
- 1 średnia cukinia
- 2 szalotki
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- puszka pomidorków koktajlowych
- 1 puszka soczewicy
- sos Pomidorowy Tandoori Patak’s
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w plastry lub grubą kostkę.
- Umieść wszystkie warzywa oprócz cukinii w naczyniu do pieczenia. Dodaj oliwę, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Piecz warzywa mieszając od czasu do czasu, przez 30 35 minut, do momentu, aż warzywa będą lekko złote i delikatne.
- Dodaj cukinię i pomidory z puszki.
Piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. - Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj soczewicę oraz sos Tandoori Patak’s
Przykryj szczelnie naczynię pokrywa lub folia aluminiową.
Piecz przez 10 do 15 minut. - Wyłóż na talerz i udekoruj miętą.
Ciastka z ciecierzycy z chutney z mango
Mango jest najważniejszym owocem w Indiach. Hindusi wykorzystują je zarówno w postaci świeżej, jak i w formie przetworzonej. Dodają do deserów, napoi i curry oraz przygotowują z niego chutney bądź pikle. W tych ciastkach chutney z mango nadaje wyrazu i niepowtarzalnego smaku w połączeniu ze świeżą kolendrą.
- 1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze lub ciecierzyca w słoiku z zalewy
- 2 średnie marchewki
- Biała część pora
- 2 łyżki Mango Chutney Patak’s
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- Łyżka oliwy
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach na tarce, por pokrój i uduś warzywa na patelni z łyżką oliwy. Odstaw do przestudzenia.
- Ciecierzycę zblenduj na gładką masę. Dodaj uduszone i przestudzone warzywa.
- Dodaj rozbełtane jajko, 2 łyżki Mango Chutney Patak’s oraz posiekaną kolendrę.
- Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgnieć, aby powstało małe ciasteczko.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 – 20 minut.
- Podawaj z Mango Chutney Patak’s lub jogurtem doprawionym kolendrą i pieprzem.