Home Kulinarne Jednogarnkowe danie z batatów i szpinaku.

Jednogarnkowe danie z batatów i szpinaku.

by Matczyne Fanaberie

Szpinak jest zielonym liściem, po który warto sięgać przez cały rok. Na szczęście udało mi się go odczarować i moje fatalne wspomnienia ze szkolnej stołówki poszły w niepamięć. Chętnie sięgamy po niego w zielonych koktajlach czy jako dodatek do wytrawnych wypieków. Jesienią, gdy za oknem zimno i pochmurno chętnie dodaję go do potraw jednogarnkowych, które idealnie sprawdzą się na ciepłą kolację po powrocie do domu. Wspaniale też smakują po odgrzaniu więc można zabrać do lunchboxa na wynos do pracy.

Nie przez przypadek w tej propozycji znalazł się szpinak obok batatów i soczewicy 🙂 Bataty i soczewica są bardzo lubiane przez nasze dzieci. Szpinak najchętniej w koktajlu, babeczkach, a w daniach już trochę mniej. Dlatego zawsze staram się, aby występował obok składników, które lubią. Tak było z białą kiełbasą i tak jest tym razem.

Dziś propozycja na danie jednogarnkowe, w którym szpinak jest dopełnieniem. Taką przysłowiową kropką nad „i”.
Trochę przypomina indyjskie curry, ale nie jest to typowe curry, ani typowy dhal więc nazwałam tę potrawę daniem jednogarnkowym, którym chętnie zajadała się cała rodzina, a niektórzy zabrali także następnego dnia na wynos. 

Jednogarnkowe danie z batatów i szpinaku.

Składniki dla 4 osób

  • 2 sztuki batatów (około 500 – 600 g)
  • Puszka soczewicy
  • 200 g młodego szpinaku (tzw. baby)
  • Puszka pomidorów koktajlowych
  • Mała puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • Około 4 – 5 cm świeżego imbiru
  • pęczek kolendry
  • 2 – 3 łyżki pasty curry
  • Olej lub masło do smażenia
  1. Obrane bataty pokrój w grubą kostkę. Cebulę w półtalarki, czosnek w talarki. Imbir zetrzyj na tarce.
  2. Na oleju lub maśle upróż delikatnie cebulę i czosnek.
  3. Dodaj pokrojone bataty i zalej pomidorami z puszki.
  4. Gdy bataty będą zaczynały robić się miękkie dodaj soczewicę z puszki.
  5. Po 2 – 3 minutach dodaj pastę curry.
  6. Na koniec zalej wszystko mleczkiem kokosowym i pozwól przeniknąć się smakom.
    Pogotuj 2 – 3 minuty.
  7. Na koniec dodaj szpinak i wszystko wymieszaj, aż szpinak zacznie więdnąć. Tyle wystraczy.
  8. Podawaj ciepłe danie posypane dodatkowo świeżą kolendrą. Można jeść z ryżem, albo samo.

Jeśli szukasz słodkich sposobów na szpinak to koniecznie na deser zaserwuj rodzinie pyszne ciasto szpinakowe, czyli tzw. Leśny mech ♥

Smacznego!

Leśny mech – ciasto szpinakowe

 

You may also like

Zostaw komentarz