Kulinarne, Obiady

Pulpety nagietkowe z kaszą bulgur i warzywami

1 stycznia 2017
klopsiki dla dzieci

Nie znam dziecka, które nie lubi pulpetów, czy inaczej nazywanych kotletów mielonych. Pulpeciki są często pewniakiem kulinarnym, gdy w posiłku maja uczestniczyć dzieci. To tak, jak z zupą pomidorową 🙂 Odkąd mam dzieci zwykłe dania dostają nowe, zdrowsze życie. Podobnie jest z pulpetami. Nie znajdziesz w nich bułki tartej. Jej miejsce zastąpił od dawna mielony len, a tym razem dodałam coś jeszcze.

Dzieciaki często proszą o sos do tego dania, ale można przygotować tak danie, że sos będzie zbędny. Jego dodanie może wręcz popsuć dania. Taka jest właśnie dzisiejsza propozycja. Tutaj sos to byłby zbytek.

Pulpety dla dzieci z kaszą bulgur

Przygotowanie pulpetów:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka płatków kwiatów nagietka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka quinoa
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • drobno pokrojona szalotka
  1. Wszystkie składniki wymieszać, dopraw solą i pieprzem i uformować małe pulpeciki.
  2. Wrzucić na gotującą się wodę na 3 – 4 minuty.

Przygotowanie kaszy:

  • 500 g kaszy bulgur ugotowanej 5 minut krócej niż w przepisie na opakowaniu
  • 3 średnie szalotki
  • ½ czerwonej papryki
  • kiełki z jarmużu
  • kiełki z buraka czerwonego
  • szczypior
  • puszka kukurydzy (lubię wykorzystać tutaj kukurydzę przygotowaną na parze z puszki)
  1. Na patelni uduś szalotkę na oliwie lub maśle i na koniec dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
  2. Dodaj kaszę i wszystko zamieszaj dodaj podgotowane pulpeciki.
  3. Zalej wszystko wywarem warzywnym i duś aż odparuje.
  4. Gdy kasza będzie miękka dodaj kukurydzę.
  5. Całość możesz posypać ulubionymi kiełkami (z buraka, jarmużu czy rzodkiewki) oraz suszonymi jadalnymi kwiatami, np. nagietek, bławatek.

pulpety dla dzieci

kasza dla dzieci

kasza i pulpety dla dzieci

 

print

POLECANE WPISY