Kulinarne, Makarony, Obiady, Zupy

Ramen z miso i wieprzowiną

3 kwietnia 2017

Ramen to japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od przepisu. U nas pojawił się z ciekawości i dzięki dobrze prezentującemu się przepisowi w magazynie kulinarnym Jamie.

Do Japonii ramen przywędrował z Chin. Charakteryzuje się tym, że w przeciwieństwie do tradycyjnych japońskich zup, ramen zawiera mięso. W tradycyjnych japońskich zupach podawano głównie ryby i warzywa.

ramen

Ramen z wieprzowiną i miso

  • 900 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego
  • 60 ml wina mirin
    (może być trudny do zdobycia, można go zastąpić białym winem lub sherry z dodatkiem cukru)
  • 2 łyżki japońskiego sosu sojowego
  • 3 łyżki czerwonej pasty miso (akamiso)
  • 1 łyżka pasty z chili
  • 200 g kapusty pak choi
  • 2 jajka
  • 200 g suchego makaronu ramen
  • 40 g pędów bambusa
  • 4 dymki
  • sezam, do podania

 

  1. Podgrzej bulion drobiowy. W drugim garnku zagotuj wodę.
  2. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim pokrojony drobno czosnek i imbir na złoty kolor.
  3. Dodaj mięso i obsmażaj przez 5 minut. Potem zdejmij z ognia i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  4. W miseczce wymieszaj mirin, sos sojowy, miso i pastę z chili. Polej mięso i wymieszaj.
  5. Kapustę pak choi przekrój wzdłuż na pół. Włóż do wrzącej wody na 30 sekund, po czym wyjmij łyżką cedzakową. Przelej zimną wodą.
  6. Ugotuj jajka.
  7. Ugotuj makaron al dente. Mieszaj podczas gotowania, aby się nie sklejał. Odcedź i nałóż do miseczek wraz z połówkami pak choi.
  8. Nałóż mięso, zalej bulionem, dodaj pokrojone pędy bambusa.
  9. Pokrój drobno szczypior/dymkę, jajka przekrój wzdłuż i włóż do miseczki.
  10. Posyp dymką i sezamem.

ramen

 

print

POLECANE WPISY