882
Ramen to japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od przepisu. U nas pojawił się z ciekawości i dzięki dobrze prezentującemu się przepisowi w magazynie kulinarnym Jamie.
Do Japonii ramen przywędrował z Chin. Charakteryzuje się tym, że w przeciwieństwie do tradycyjnych japońskich zup, ramen zawiera mięso. W tradycyjnych japońskich zupach podawano głównie ryby i warzywa.
Ramen z wieprzowiną i miso
- 900 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego
- 60 ml wina mirin
(może być trudny do zdobycia, można go zastąpić białym winem lub sherry z dodatkiem cukru) - 2 łyżki japońskiego sosu sojowego
- 3 łyżki czerwonej pasty miso (akamiso)
- 1 łyżka pasty z chili
- 200 g kapusty pak choi
- 2 jajka
- 200 g suchego makaronu ramen
- 40 g pędów bambusa
- 4 dymki
- sezam, do podania
- Podgrzej bulion drobiowy. W drugim garnku zagotuj wodę.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim pokrojony drobno czosnek i imbir na złoty kolor.
- Dodaj mięso i obsmażaj przez 5 minut. Potem zdejmij z ognia i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- W miseczce wymieszaj mirin, sos sojowy, miso i pastę z chili. Polej mięso i wymieszaj.
- Kapustę pak choi przekrój wzdłuż na pół. Włóż do wrzącej wody na 30 sekund, po czym wyjmij łyżką cedzakową. Przelej zimną wodą.
- Ugotuj jajka.
- Ugotuj makaron al dente. Mieszaj podczas gotowania, aby się nie sklejał. Odcedź i nałóż do miseczek wraz z połówkami pak choi.
- Nałóż mięso, zalej bulionem, dodaj pokrojone pędy bambusa.
- Pokrój drobno szczypior/dymkę, jajka przekrój wzdłuż i włóż do miseczki.
- Posyp dymką i sezamem.
3 komentarze
Mój syn uwielbia kulinarne nowinki, to chętnie by to zjadł 🙂
Oooooch, wygląda obłędnie. Szkoda, że nie jest z łatwiejszych składników, to zrobiłabym dziś na obiad 😉
tak, to jeden z niewielu skomplikowanych przepisów na blogu 🙂