Kulinarne

Rewolucja żywieniowa – PUNKT KRYTYCZNY #1

16 października 2017
rewolucja żywieniowa

Czasami mam wrażenie, że świat oszalał. Zapominamy, o tym, co bliskie, szukamy daleko. Tak jest z wieloma produktami żywieniowymi, ale także lekarstwami, suplementami. Dlaczego tak rzadko poleca się dziś naturalne sposoby wzmacniania odporności. Łatwiej zaaplikować chemię. Rodzice słuchając reklam kupują żelki i inne cukierki w aptece sądząc, że to jest dla dobra ich dzieci.

Jesteśmy częścią naszej planety i powinniśmy dbać o nią, korzystać z jej dobrodziejstw na każdym polu. Dziś większości z nas zapomina, że ziemia daje nam tak  wiele każdego dnia, godziny, etc. Naszą ignorancję widać na każdym kroku, a doskonale obrazuje to film PUNKT KRYTYCZNY rewolucja żywieniowa

„To, jakie produkty kupujemy, z jakich części świata pochodzą i ile ich potrzebujemy ma wielkie znaczenie. Towary pokonują ogromne dystanse, zanim dotrą na półki supermarketów. Emisje z ich wytworzenia i transportu przyczyniają się do zmiany klimatu. Każdy z nas pozostawia po sobie ślad węglowy (…)”

PUNKT KRYTYCZNY rewolucja żywieniowa

Przez miliony lat to Natura regulowała klimat Ziemi, jednak później coś się zmieniło. Dzięki paliwom kopalnym zaczęliśmy przekształcać świat, aż w końcu zagroziliśmy planecie, na której żyjemy. Jedno jest pewne, nadszedł czas na zmiany

– tak Marcin Dorociński wprowadza nas w klimat serialu Punkt krytyczny rewolucja żywieniowa. Wybór sposobu żywienia, to, jakie produkty wybieramy, skąd pochodzą, jak są uprawiane, jak transportowane, ile ich potrzebujemy, a także ile marnujemy i wyrzucamy, wpływa na emisję gazów cieplarnianych. To nie zadzieje się kiedyś. Niestety to wszystko dzieje się teraz!

Odkąd wyprowadziliśmy się na wieś zaczynamy coraz więcej produkować sami, korzystać z dobrodziejstw pobliskich gospodarstw ogrodniczych. Planujemy zakupy i nawet z resztek wyczarowujemy pyszne jedzenie. Uczymy się tego każdego dnia.

Obserwując jak żyjemy dziś, a jak żyli moi rodzice, dziadkowie dostrzegam, że wśród mojego pokolenia nie ma aż takiego szacunku do jedzenia, jak był dawniej. Pamiętam, że moi dziadkowie nie marnowali jedzenia, moi rodzice także mają magiczne sposoby na wykorzystanie wszystkiego.

Moje pokolenie jest rozpasane, mamy wszystko i zachłysnęliśmy się dobrobytem. Warto mówić głośno o aktualnej sytuacji, abyśmy mieli co zostawić naszym dzieciom i wnukom.

Każdy z nas zostawia na ziemi, tzw. ślad węglowy, czyli sumę emisji gazów cieplarnianych. Myślisz, że to nie ma większego znaczenia? Nic bardziej mylnego. Poniższa grafika pokazuje, co wpływa na wielkość śladu węglowego.

punkt krytyczny rewolucja żywieniowa

Przyznam, że zaskoczeniem był dla mnie fakt, że warzywa mają niską emisję gazów cieplarnianych.

punkt krytyczny rewolucja żywieniowa

Nie podejrzewam, abym przestała jeść mięso w ogóle, ale coraz częściej mamy dzień, gdy w ogóle mięso się nie pojawia na naszym stole, a nadal jest smacznie. Kampania i film PUNKT KRYTYCZNY rewolucja żywieniowa otwiera oczy na wiele aspektów. W najbliższych tygodniach będę się starała z Wami dzielić tym, co mnie zaskoczyło, zmotywowało do zmian w działaniu, etc.

Co możemy zrobić JA i TY, aby ograniczyć swój ślad węglowy?

  • Kupować rozsądnie i nie wyrzucaj jedzenia
  • Zmodyfikować dietę, wybierać produkty sezonowe
  • Kupować od lokalnych dostawców.

Podzielcie się tym wpisem ze znajomymi, a jeśli jeszcze nie widzieliście pełnometrażowego filmu „Punkt krytyczny. Energia odNowa”, znajdziecie go również w internecie. Zachęcam Was nie tylko do lektury i obejrzenia krótkiego filmu zamieszczonego w tym wpisie, ale też do zajrzenia na stronę www.energiaodnowa.pl

 

POLECANE WPISY