Kulinarne, Lunchboxy, Obiady

Roladki z piersi indyka nadziewane suszonymi pomidorami

20 kwietnia 2020

Kiedyś podczas zakupów byłam świadkiem rozmowy taty z córką. Gdy dziecko ciekawe tego, co je otacza zasypywało ojca pytaniami. Pytało skąd jest indyk, skąd są jajka, buraki, etc. W odpowiedzi słyszało, że ze sklepu.

Niby tak, ale czy o taką odpowiedź chodziło ciekawskiemu maluchowi? Ta sytuacja przypomniała mi, jak dużo zależy od nas dorosłych. Przecież to my kształtujemy żywieniowe przyzwyczajenia naszych dzieci. Uczymy, co warto jeść, a co lepiej omijać lub zjeść rzadko. 


Oczywiście po tym sklepowym spotkaniu nie obyło się od pytań naszej Pierworodnej, która uwielbia poznawać świat pod każdym względem i w każdych okolicznościach. 

Staramy się towarzyszyć Jej w tej przygodzie zwanej życiem, ale już dostrzegam, że czasami trzeba pozwolić Jej na samodzielne eksplorowanie świata. 

Babciu, czy wszystkie ptaki można jeść? 

Pamiętam to słoneczne popołudnie, gdy właśnie takie pytanie zadałam mojej babci. Biegające w ogrodzie kury, kaczki, gęsi czy indyki kojarzą mi się z dzieciństwem, wyjazdami weekendowymi do babci czy wakacjami pełnymi beztroskich szaleństw w gospodarstwie, gdzie na każdym kroku czaiła się przygoda. 

To wtedy moja babcia zachwalała smaczne i wartościowe mięso z indyka, a potem zwyczajnie przygotowała je nam na obiad. To był dobrze mi znany smak z dzieciństwa, obok racuchów z jabłkami czy kompotu z wiśni. 

Czy warto sięgać po mięso z indyka?

Wówczas zupełnie mnie to nie interesowało. Było smaczne i to było najważniejsze. Ale jak to jest z mięsem z indyka? Czy warto po nie sięgać? 


Dzisiaj, jako mama dwójki dzieci i główny decydent naszych rodzinnych posiłków mogę odpowiedzieć tylko jedno – Zdecydowanie tak!

Mięso indycze ma wysoką zawartość białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Jest też źródłem potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i ma niską zawartość sodu. Jest też źródłem fosforu, który  przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Indyk jest źródłem witaminy: D, B6 i B12 i B2. 

Jakie mięso wybrać na pyszne roladki z indyka z suszonymi pomidorami?

Mięso z indyka daje ogrom możliwości kulinarnych. Możemy przygotować pyszne posiłki do zjedzenia w domu, zabrania w lunchboxie czy termosie do pracy. Każdy może znaleźć ulubioną część i odpowiednio dobrać składniki, aby wydobyć, co w nim najlepsze. 

Lunchbox lekue z pysznymi roladkami z indyka, warzywami i kaszą

Mięso z piersi wykorzystuję u nas najczęściej do upieczenia w kawałku, do roladek nadziewanych różnymi pastami lub kotletów siekanych, które uwielbia każdy, kto tylko spróbował.  

Drugim rodzajem mięsa indyczego, które gości u nas jest mięso z udźca, które ma bardziej wyrazisty smak i ciemną barwę. Najczęściej udziec zamieniam w pyszny gulasz lub mięso duszone w sosie. 

Skrzydła i szyjka z indyka to doskonały składnik niedzielnego rosołu, z którego powstają w kolejnym etapie pyszne zupy warzywne. 

Wiele osób podchodzi jeszcze z dystansem do mięsa z indyka. Wnioskuję to po wiadomościach, które od Was dostaję. Dla mnie mięso z indyka jest smacznym, wartościowym i bezpiecznym produktem, które jest kontrolowane przez cały proces produkcji: od pola do stołu. Warto o tym pamiętać, że mięso z indyka zanim trafi na nasz stół jest cały czas kontrolowane, gdyż wprowadzone przez UE zasady chowu drobiu bardzo restrykcyjnie podchodzą do jakości produkcji mięsa indyczego. 

Roladki z piersi indyka nadziewane suszonymi pomidorami 

Roladki z piersi indyka

Liczba porcji: 6

Składniki

  • 1 pierś z indyka  
  • słoik suszonych pomidorów
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku  
  • Pieprz ziołowy
  • Bulion lub woda 

Sposób przygotowania

  1. Pierś z indyka pokroić na kawałki o grubości 2 – 3 cm, które później będzie można łatwo rozbić. 
  2. Suszone pomidory (z połową zalewy), świeży czosnek i czosnek niedźwiedzi zmiksuj w blenderze na gładką pastę. 
  3. Rozbite filety posól odrobiną soli lub posyp ulubionymi ziołami jeśli nie używasz soli. 
  4. Na każdy kawałek mięsa rozsmaruj pastę z suszonych pomidorów i zwiń mięso z piersi z indyka zawijając w folię aluminiową, tworząc tzw. zamknięcie na kształt cukierka. 
  5. Na blachę na której będziesz układać roladki wlej bulion lub wodę z dodatkiem ziół tak aby sięgał ¼ wysokości roladki. 
  6. Wstaw do piekarnika i duś w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez ok. 35 – 45 minut.
  7. W tym czasie ugotuj kaszę i zblanszuj kalafiora lub przygotuj inne warzywa na dodatek. 
  8. Po upieczeniu roladek z piersi indyka nadziewane suszonymi pomidorami pozostaw 10 – 15 minut mięso w piekarniku, aby mięso chwilę odpoczęło. POtem wyjmij z folii aluminiowej i pokrój na plastry. 
  9. Podawaj z kaszą lub ryżem i warzywami. 
Roladki z piersi indyka

Smacznego!

Koniecznie daj znać w komentarzu, czy takie dania są lubiane u Ciebie w domu.

POLECANE WPISY