Letnia sałatka z makaronem w kwiatowej odsłonie

by Matczyne Fanaberie

Sałatka z makaronem towarzyszyła mi kiedyś tylko jesienią i zimą. Jednak odkąd zaczęłam wykorzystywać surowe warzywa, owoce oraz kwiaty to jedno z ulubionych dań wiosennych i letnich. To idealna sałatka do grilla.

Jadalne kwiaty, z którymi zaprzyjaźniłam się w ubiegłym roku są genialnym odkryciem także dla dzieci. Przyznam, że obawiałam się, że będzie mnie czekało przygotowanie dla nich innej wersji kolacji. Było jednak miłe zaskoczenie i na talerzach nic nie zostało.

Letnia sałatka z makaronem, czereśniami
i kwiatami jadalnymi

sałatka z makaronem
  • 200 g makaronu mini rurki Lubella
  • garść liści szpinaku baby,
  • 4 – 5 liści cykorii,
  • garść liści buraka liściowego
  • 4 – 5 szparagów pokrojonych w wstążki
  • 200 g czereśni wypestkowanych
  • 150 g żółtych pomidorków koktajlowych
  • ser parmezan w płatkach
  • mięta
  • ocet balsamiczny i oliwa do smaku
  • kwiaty jadalne – u mnie kwiaty nasturcji, chabru, rzodkwi

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

2. Liście umyj i odcedź od wody. Szparagi pokrój na wstążki obieraczką do warzyw.

3. Wyłóż na talerz zielone liście do sałatki makaronowej, dodaj pokrojone szparagi.

4. Dodaj makaron, czereśnie, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kwiaty. Posyp całość serem w płatkach.

5. Tak przygotowaną sałatkę podawaj z dobrą oliwą i octem balsamicznym.

sałatka z makaronem

Jeśli nie jadasz kwiatów – spróbuj 🙂
Mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła Marysia, która delektując się kwiatem nasturcji stwierdziła, że największy smak wydobywa się z końcówki łodyżki. Myślę sobie wow, dziecko!

Płatki chabrów zajadała i niby ot tak stwierdza – z tego to można fajny cukier zrobić.

Zaczynam się bać. Czuję oddech konkurencji na karku.

You may also like

Zostaw komentarz