Śledzie kocham i mogłabym je jeść zarówno w wersji smażonej, w sałatce lub w wersjach bardziej urozmaiconych. Śledzie wigilijne to już u nas tradycja i pomimo, że w ciągu roku zajadamy się śledziami to na wigilijnym stole muszą się pojawić obowiązkowo. W tym roku śledzie z buraczkami.
Każdego roku szukam nowych połączeń smaków. Czasami nowych tylko dla nas, a innym razem zupełnie niestandardowych połączeń.
Śledź z burakami w różnej formie to ostatnio moja fascynacja kulinarna. Sprawdziłam już kilkanaście połączeń i zdecydowałam się na 3 genialne propozycje, które skradły już niejedno podniebienie.
Śledzie z buraczkami
Wykwintna sałatka śledziowa
Przepis na tę sałatkę znalazłam na stronie Przepisy.pl Znajdziecie tam nie tylko przepisy na śledzie z buraczkami, ale i całą gamę potraw na każdą okazję.
Składniki na sałakę z buraczkami
- 3 płaty śledzia marynowanego
- 2 średnie buraki
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka musztardy
- 6 łyżek majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- Sok z ½ cytryny
- Pęczek szczypiorku
- ½ pęczka kolendry – opcjonalnie
Umyte buraki i ziemniaki skrop lekko oliwą i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 – 45 minut w temperaturze 180 °C, aż będą miękkie.
Kiedy warzywa ostygną obierz i pokrój w kostkę. Filety w paski lub też w kostkę – jak lubisz 🙂
Szczypiorek oraz kolendrę posiekaj.
W oryginalnym przepisie nie było kolendry, ale ja uwielbiam kolendrę ze
śledziami.
Przygotuj sos: wymieszaj majonez z musztardą, sokiem z cytryny i dopraw pieprzem do smaku.
Na dnie salaterki ułóż ziemniaki, polej je przygotowanym majonezem i posyp szczypiorkiem.
Wyłóż śledzie, które również posmaruj majonezem i posyp szczypiorem. Ostatnią warstwę stanowią buraki. Na buraki polej sos, posyp kolendrę.
Sałatka najlepiej smakuje, kiedy jest schłodzona.
Zobacz oryginalną recepturę na taką wersję sałatki śledziowej z buraczkami.
Śledź z burakiem i kaparami
porcja dla 1 osoby
- 1 średni burak
- 1 duży płat śledzia
- Fenkuł, czyli bulwa kopru włoskiego
- Kapary
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
Ostatnio często w naszych daniach gości fenkuł więc postanowiłam wykorzystać go także do śledzi. Koper włoski (fenkuł) jest bogaty w błonnik, witaminę C i potas.
Umyty burak skrop oliwą i upiecz do miękkości w temperaturze
180 °C
Gruby plaster kopru pokrój w drobną kostkę i zamarynuj razem ze śledziem w
oliwie lub oleju na około 2 – 3 godziny. Można też pominąć marynowanie, ale
polecam dla wydobycia zupełnie innych smaków i aromatów dania.
Buraka pokrój na cienkie plasterki, wykładaj na nie śledzia.
Wszystko polej sosem oraz oprósz świeżo pokrojonym koprem.
Sos do śledzia:
Wymieszaj na gładko 2 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką miodu i 1 łyżka musztardy. Możesz dodać zamarynowany fenkuł. Wszystko zblenduj na gładko. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Śledź z burakiem i ogórkiem kiszonym
- 250 – 300 g śledź atlantycki filety a’la Matjas
- 1 duży upieczony burak pokrojony w kostkę
- 2 sztuki ogórka kiszonego pokrojonego w cienkie plastry
- 2 – 3 łyżeczki kaparów
- Koper
- Szczypior
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżka śmietany
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz świeżo zmielony lub młotkowany
Filety śledziowe pokrój w paski.
Przygotuj sos z musztardy, śmietany, oliwy i świeżego pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do pokrojonego śledzia dodaj pokrojone buraczki, ogórki, kapary i wymieszaj. Dodaj sos i delikatnie przemieszaj.
Wykładaj do salaterki lub miseczki przesypując koperkiem i szczypiorkiem.
Podawaj schłodzone.
Obserwując grupy kulinarne, śledząc poczynania wielu kucharzy wiem, że to wierzchołek góry lodowej jeśli chodzi o przepis na śledzie z buraczkami.
Chętnie poznam także Twoje propozycje i przepis na śledzie.