Dzisiejszy przepis na szybkie rogaliki to kolejny przykład jak niewiele trzeba, aby powstało coś pysznego i takiego, że jeszcze nie raz będziesz to robić.
Uwielbiam ciasto francuskie, wiem, wiem jest tuczące. Kiedyś wreszcie rozpocznę dietę i wówczas nie będę tyle piec i gotować łakoci.
Przepis znalazłam na blogu Bakalland. Sama nie mogłam uwierzyć, że jak to możliwe, że nigdy nie dodałam do marcepanu bakalii.
Tym razem to zmieniłam i efekt mnie zachwycił, rozpływały się szybko w ustach. Poniżej moja wersja przepisu 🙂
Składniki na 6 – 7 rogali
- opakowanie ciasta francuskiego
- dobre suszone morele około 50g
- kilka suszonych jogód Goji (u mnie 3 na rogala)
- 150 g marcepanu
- białko jajka do posmarowania
- cukier perlisty
Nastaw piekarnik na 200 stopni C.
W tym czasie pokrój ciasto francuskie na wąskie trójkąty.
Na każdy kawałek nałóż masę marcepanową i pokrojone suszone morele i kilka jagódek.
Zwiń rogaliki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj białkiem rogaliki i posyp cukrem. Jeśli nie masz perlistego cukru użyj zwykły 🙂
Szybkie rogaliki piecz około 20 minut – kontroluj swoje wypieki. Gdy rogaliki osiągną piękny złoty kolor możesz je wyjąć z piekarnika.
Smacznego 🙂