Kulinarne

Szybkie rogaliki z suszonymi owocami

5 grudnia 2014

Dzisiejszy przepis na szybkie rogaliki to kolejny przykład jak niewiele trzeba, aby powstało coś pysznego i takiego, że jeszcze nie raz będziesz to robić.

Uwielbiam ciasto francuskie, wiem, wiem jest tuczące. Kiedyś wreszcie rozpocznę dietę i wówczas nie będę tyle piec i gotować łakoci.

Przepis znalazłam na blogu Bakalland. Sama nie mogłam uwierzyć, że jak to możliwe, że nigdy nie dodałam do marcepanu bakalii.

Tym razem to zmieniłam i efekt mnie zachwycił, rozpływały się szybko w ustach. Poniżej moja wersja przepisu 🙂 

Składniki na 6 – 7 rogali

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • dobre suszone morele około 50g
  • kilka suszonych jogód Goji (u mnie 3 na rogala)
  • 150 g marcepanu
  • białko jajka do posmarowania
  • cukier perlisty

Nastaw piekarnik na 200 stopni C.

W tym czasie pokrój ciasto francuskie na wąskie trójkąty.

Na każdy kawałek nałóż masę marcepanową i pokrojone suszone morele i kilka jagódek.

Zwiń rogaliki i układaj na blasze wyłożonej papierem  do pieczenia.

Posmaruj białkiem rogaliki i posyp cukrem. Jeśli nie masz perlistego cukru użyj zwykły 🙂

Szybkie rogaliki piecz około 20 minut – kontroluj swoje wypieki. Gdy rogaliki osiągną piękny złoty kolor możesz je wyjąć z piekarnika.

szybkie rogaliki

szybkie rogaliki

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY