Ciasta i desery, Kulinarne

Tarta z czereśniami

30 czerwca 2015
Tarta z czereśniami

Tarta z czereśniami to propozycja, która zachwyca i wyglądem i smakiem.
W kuchni królują czereśnie. Uwielbiam zajadać soczyste owoce prosto z drzewa. Takie smakują najlepiej. Z kupowaniem czereśni mam zawsze jakiś niefart, bo albo kwaśne, albo wodniste. Tym razem były pyszne. Piękne soczyste i słodkie. Dostałam je od sąsiada i po zjedzeniu części stwierdziłam, że coś trzeba zrobić inaczej przy tych temperaturach długo nie poleżą. Padło na dżem czereśniowy i tartę.

Tarta z czereśniami 

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 190 g masła (zimnego)
  • 3 – 4 łyżki zimnej wody (zależy od chłonności mąki)
  • 700 g czereśni
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka esencji migdałowej
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki dżemu czereśniowego (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i pokrojone masło. Mieszaj mieszadłem do powstania drobnej kruszonki lub rozetrzyj masło w suchych składnikach palcami.

Gdy ciasto przybierze postać drobnej kruszonki dodaj wodę, stopniowo. Połącz składniki.
Ulep kulę i spłaszczoną włóż do zamrażalnika na 10 – 15 minut lub do lodówki na około 45 minut.

Wydrylowane czereśnie wymieszaj z esencją migdałową, płatkami migdałowymi, dżemem i gałką muszkatałową.

Formę do tarty (Ø 28 cm) wysmaruj masłem.
Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj jedną i wyłóż ciastem formę (spód i boki).

Tarta z czereśniami

Wyłóż owoce, a na wierzchu poukładaj paski powycinane z ciasta.
Posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Tarta z czereśniami

Piecz w temperaturze 185 stopni przez około 45 minut, aż uzyska ładny złoty kolor.

tarta z czereśniami

print

POLECANE WPISY