Tarta z czereśniami to propozycja, która zachwyca i wyglądem i smakiem.
W kuchni królują czereśnie. Uwielbiam zajadać soczyste owoce prosto z drzewa. Takie smakują najlepiej. Z kupowaniem czereśni mam zawsze jakiś niefart, bo albo kwaśne, albo wodniste. Tym razem były pyszne. Piękne soczyste i słodkie. Dostałam je od sąsiada i po zjedzeniu części stwierdziłam, że coś trzeba zrobić inaczej przy tych temperaturach długo nie poleżą. Padło na dżem czereśniowy i tartę.
Tarta z czereśniami
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli morskiej
- 190 g masła (zimnego)
- 3 – 4 łyżki zimnej wody (zależy od chłonności mąki)
- 700 g czereśni
- łyżka gałki muszkatołowej
- łyżeczka esencji migdałowej
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki dżemu czereśniowego (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
Przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i pokrojone masło. Mieszaj mieszadłem do powstania drobnej kruszonki lub rozetrzyj masło w suchych składnikach palcami.
Gdy ciasto przybierze postać drobnej kruszonki dodaj wodę, stopniowo. Połącz składniki.
Ulep kulę i spłaszczoną włóż do zamrażalnika na 10 – 15 minut lub do lodówki na około 45 minut.
Wydrylowane czereśnie wymieszaj z esencją migdałową, płatkami migdałowymi, dżemem i gałką muszkatałową.
Formę do tarty (Ø 28 cm) wysmaruj masłem.
Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj jedną i wyłóż ciastem formę (spód i boki).
Wyłóż owoce, a na wierzchu poukładaj paski powycinane z ciasta.
Posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 185 stopni przez około 45 minut, aż uzyska ładny złoty kolor.