Boże Narodzenie, Kulinarne, Przystawki

Śledzie z orzechami, śliwką suszoną i czarnuszką

17 grudnia 2018
śledzie z orzechami i śliwką

Śledzie zawsze idealnie komponują się z bakaliami. Lubię takie połączenia. Mamy swoje idealne śledzie korzenne czy śledzie w pomidorach z rodzynkami i śliwką. 
Dzisiejsza propozycja to śledzie z orzechami i śliwką, doprawione czarnuszką. Czarnuszka wspaniale zastępuje pieprz i ma wiele właściwości leczniczych.  

śledzie z orzechami i śliwką

Święta Bożego Narodzenia są wypełnione bakaliami. Znajdziemy je w pysnych keksach, makowcach, jako dodatek do mięsa czy ryb. Mam już kilka sprawdzonych połączeń, a dzisiejsza propozycja to kolejny przepis na śledzie idealne dla każdego wielbiciela ryb. 

Śledzie z orzechami, śliwką suszoną
i czarnuszką



  • 250 g filetów śledzia w oleju   
  • 8 -10 suszonych śliwek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ cebuli
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • około 70 – 80 ml oleju rzepakowego
  1. Śledzie w oleju pokrój na około 1,5 – 2 cm kawałki. 
  2. Cebulę obierz i posiekać w drobną kostkę. Przelej wrzątkiem. 
  3. Śliwki pokrój na paseczki. Orzechy zrumień na suchej patelni, posiekaj.
  4. Nasiona czarnuszki utrzyj w moździerzu. 
  5. Wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż do słoika lub salaterki. Zalej olejem. Zamknij  i wstaw do lodówki na kilka godzin.
śledzie z orzechami i śliwką
śledzie z orzechami i śliwką

To tylko jedna z naszych ulubionych propozycji na śledzia. Śledzie z orzechami i śliwką to bardzo trafiona propozycja zarówno do menu światecznego, jak i przystawka. 

print

POLECANE WPISY