Ryba po grecku to stały element stołu wigilijnego wielu polskich domów. W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku. Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża.
Ryba po grecku to podawana na ciepło lub zimno potrawa, na którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w farszu warzywnym. Główne warzywa to tarta marchew, pietruszka, seler, cebula, por oraz przecier pomidorowy. To jedna z tych potraw rybnych, które możemy przygotować z myślą o dzieciach na wigilijnej kolacji. Warto wybierać ryby z dobrego źródła i podawać dzieciom, bo dzieci lubią ryby.
Warto wówczas przygotować rybę pieczoną w papilotach, a nie na głębokim tłuszczu.
Ryba po grecku
- 900 g filetów białej ryby (dorsz, morszczuk, mintaj). Może być ryba mrożona lub świeża. U nas najcześciej jest to polędwica z dorsza.
- 600 g marchewki
- 200 g pietruszki
- 150 g selera
- 2 średnie cebule
- 1 średni por (biała część)
- 3 – 4 szklaki wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 4 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- po 1/2 łyżeczki: pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki wędzonej
- po 1 łyżeczce czosnku niedźwiedziego, oregano
- 1 słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sok z 1/2 cytryny
- natka pietruszki do dekoracji
To danie bardziej warzywne niż rybne. Doskonale smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Jak przygotować rybę po grecku?
- Jeśli korzystasz z mrożonej ryby pamiętaj, aby rozmrozić rybę i
dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. - Pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzem i odłóż.
- Przygotuj warzywa.
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na jarzynowej tarce o grubych oczkach lub skorzystaj z malaksera z funkcją krojenia. - Tak przygotowane warzywa przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą (3 – 4 szklanki). Posól i gotuj przez 15 – 20 minut.
- Dodaj ziele angielskie i listek laurowy.
- Cebulę pokrój w kostkę, por przekrój na pół wzdłuż i pokrój. Uduś na patelni z odrobiną oleju.
- Dodaj cebulę i por do pozostałych warzyw, gdy minie 20 minut gotowania. Dodaj koncentrat, zamieszaj i zagotuj.
- W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę. Obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju.
- Warzywa dopraw do smaku. Dodaj sól, pieprz, oregano, czosnek niedźwiedzi, wędzoną paprykę. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Tak przygotowan warzywa połóż w półmisku na usmażonej rybie.
Ryba po grecku to jedna z tych potraw, które najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby wszystkie smaki się połączyły.