Boże Narodzenie, Kulinarne, Obiady, Przystawki

Ryba po grecku

22 grudnia 2018
ryba po grecku

Ryba po grecku to stały element stołu wigilijnego wielu polskich domów.  W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku. Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża.

Ryba po grecku to podawana na ciepło lub zimno potrawa, na którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w farszu warzywnym. Główne warzywa to tarta marchew, pietruszka, seler, cebula, por oraz przecier pomidorowy. To jedna z tych potraw rybnych, które możemy przygotować z myślą o dzieciach na wigilijnej kolacji. Warto wybierać ryby z dobrego źródła i podawać dzieciom, bo dzieci lubią ryby.

Warto wówczas przygotować rybę pieczoną w papilotach, a nie na głębokim tłuszczu.

Ryba po grecku

  • 900 g filetów białej ryby (dorsz, morszczuk, mintaj). Może być ryba mrożona lub świeża. U nas najcześciej jest to polędwica z dorsza.
  • 600 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 2 średnie cebule
  • 1 średni por (biała część)
  • 3 – 4 szklaki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • po 1/2 łyżeczki: pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki wędzonej
  • po 1 łyżeczce czosnku niedźwiedziego, oregano
  • 1 słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki do dekoracji

To danie bardziej warzywne niż rybne. Doskonale smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. 

Jak przygotować rybę po grecku?

  1. Jeśli korzystasz z mrożonej ryby pamiętaj, aby rozmrozić rybę i
    dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
  2. Pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzem i odłóż.
  3. Przygotuj warzywa.
    Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na jarzynowej tarce o grubych oczkach lub skorzystaj z malaksera z funkcją krojenia.
  4. Tak przygotowane warzywa przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą (3 – 4 szklanki). Posól i gotuj przez 15 – 20 minut.
  5. Dodaj ziele angielskie i listek laurowy.
  6. Cebulę pokrój w kostkę, por przekrój na pół wzdłuż i pokrój. Uduś na patelni z odrobiną oleju.
  7. Dodaj cebulę i por do pozostałych warzyw, gdy minie 20 minut gotowania.
  8. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę. Obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju.
  9. Warzywa dopraw do smaku. Dodaj sól, pieprz, oregano, czosnek niedźwiedzi, wędzoną paprykę. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  10. Tak przygotowan warzywa połóż w półmisku na usmażonej rybie.

Ryba po grecku to jedna z tych potraw, które najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby wszystkie smaki się połączyły.

print

POLECANE WPISY