Ciasta i desery, Kulinarne

Tort bezowy z czekoladą w kremie mascarpone i owocami

15 września 2015
Beza z owocami i czekoladą

Ten tort -beza, to efekt mojej chwili słabości i myśli, że sprawdzę tylko co mamy w lodówce do kawy. Nie znalazłam nic konkretnego zatem zrobiłam bezę, bo zostały mi białka z wcześniejszych wypieków.

Jedni kochają bezy inni nie. O gustach nie dyskutuję, ale polecam sprawdzić samemu. U nas beza ma wzięcie 🙂 

Beza z owocami i czekoladą

Beza (2 płaty)

  • białka z 6 jaj wiejskich
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 100 g czekolady gorzkiej startej na wiórki

Krem

150 g malin i 100 g jagód leśnych lub inne owoce jagodowe.

Przygotowanie bezy:

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i chwilę jeszcze mieszaj.

Dodaj orzechy laskowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem i wiórkami z czekolady.

Wymieszaj delikatnie.

Przygotuj 2 blachy i wyłóż papierem do pieczenia.

Na każdym z papierów narysuj okrąg o średnicy około 23 cm.

Wyłóż masę bezową na przygotowane okręgi i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180ºC.

Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140ºC i piecz przez około 100 minut.

Bezy powinny się zarumienić. Czasami zaczynają lekko pękać. Ważne, aby przy dotyku były suche i chrupkie.

Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki zostawiając do całkowitego wystygnięcia.

Gdy beza będzie już zimna na jeden płat wyłóż 1/3 kremu i posyp malinami. Połóż na tym drugi płat wyłóż pozostały krem i owoce. Udekoruj listkami mięty.

Beza z owocami i czekoladą

Teraz zrób dobrą kawę lub herbatę i smacznego 🙂

Beza z owocami i czekoladą to doskonały dodatek na spotkanie z przyjaciółmi.

print

POLECANE WPISY