Ten tort -beza, to efekt mojej chwili słabości i myśli, że sprawdzę tylko co mamy w lodówce do kawy. Nie znalazłam nic konkretnego zatem zrobiłam bezę, bo zostały mi białka z wcześniejszych wypieków.
Jedni kochają bezy inni nie. O gustach nie dyskutuję, ale polecam sprawdzić samemu. U nas beza ma wzięcie 🙂
Beza z owocami i czekoladą
Beza (2 płaty)
- białka z 6 jaj wiejskich
- 300 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 100 g czekolady gorzkiej startej na wiórki
Krem
- 250 ml śmietany 30%
- 500 g sera mascarpone
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- łyżka esencji waniliowej
- 100 g drobno połamanej gorzkiej czekolady
150 g malin i 100 g jagód leśnych lub inne owoce jagodowe.
Przygotowanie bezy:
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i chwilę jeszcze mieszaj.
Dodaj orzechy laskowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem i wiórkami z czekolady.
Wymieszaj delikatnie.
Przygotuj 2 blachy i wyłóż papierem do pieczenia.
Na każdym z papierów narysuj okrąg o średnicy około 23 cm.
Wyłóż masę bezową na przygotowane okręgi i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180ºC.
Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140ºC i piecz przez około 100 minut.
Bezy powinny się zarumienić. Czasami zaczynają lekko pękać. Ważne, aby przy dotyku były suche i chrupkie.
Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki zostawiając do całkowitego wystygnięcia.
Gdy beza będzie już zimna na jeden płat wyłóż 1/3 kremu i posyp malinami. Połóż na tym drugi płat wyłóż pozostały krem i owoce. Udekoruj listkami mięty.
Teraz zrób dobrą kawę lub herbatę i smacznego 🙂
Beza z owocami i czekoladą to doskonały dodatek na spotkanie z przyjaciółmi.
1 komentarz
Zrobiłam i zachwyciłam całą rodzinę