Brownie to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Dziś pszne ciasto z dyni.
Ostatnio delikatnie sugerował zrobienie brownie zatem postanowiłam zrobić, ale trochę inaczej. Wykorzystałam dynię, o którą teraz nie trudno i można ją kupić wszędzie. Doskonałym dodatkiem okazały się prażone nasiona.
Cieszę się, że wraca się do wykorzystywania dyni w kuchni, bo to wartościowy produkt. U nas idealnie sprawdza się zarówno na słodko, jak w wersji wytrawnej. Dzieci uwielbiają bułeczki, babaeczki czy racuchy z dynią. Do kawy idealnie sprawdzi się ciasto z dyni.
Przepis na pyszne ciasto z dyni
Dyniowe brownie z prażonymi pestkami
- 100 g roztopionego i wystudzonego masła
- 1 łyżeczka oleju dyniowego (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 2 rozbełtane jajka
- 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g pure z upieczonej dyni
- 70 g mieszanki prażonych pestek (słonecznik, dynia, pinia) – wykorzystałam mieszankę Bakalland „Chrupiąca sałatka”
Wystudzone masło połącz z roztopioną czekoladą. Dodaj cukier, jajka, mleko i wymieszaj.
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj puree z dyni i pestki i ponownie wymieszaj.
Wlej ciasto do wyłożonej papierem lub wysmarowanej formy do pieczenia o boku 20 – 22 cm.
Piec 35 – 40 minut w temperaturze 175 stopni C z termoobiegiem.
Tuż przed podaniem ciasto z dyni posypać cukrem pudrem.