Ciasta i desery, Kulinarne

Brownie z dynią i prażonymi ziarnami

13 września 2015
ciasto z dyni

Brownie to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Dziś pszne ciasto z dyni.

Ostatnio delikatnie sugerował zrobienie brownie zatem postanowiłam zrobić, ale trochę inaczej. Wykorzystałam dynię, o którą teraz nie trudno i można ją kupić wszędzie. Doskonałym dodatkiem okazały się prażone nasiona.

Cieszę się, że wraca się do wykorzystywania dyni w kuchni, bo to wartościowy produkt. U nas idealnie sprawdza się zarówno na słodko, jak w wersji wytrawnej. Dzieci uwielbiają bułeczki, babaeczki czy racuchy z dynią. Do kawy idealnie sprawdzi się ciasto z dyni.

Przepis na pyszne ciasto z dyni

Dyniowe brownie z prażonymi pestkami

  • 100 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 1 łyżeczka oleju dyniowego (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • 2 rozbełtane jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g pure z upieczonej dyni
  • 70 g mieszanki prażonych pestek (słonecznik, dynia, pinia) – wykorzystałam mieszankę Bakalland “Chrupiąca sałatka”

Wystudzone masło połącz z roztopioną czekoladą. Dodaj cukier, jajka, mleko i wymieszaj.

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj puree z dyni i pestki i ponownie wymieszaj.

Wlej ciasto do wyłożonej papierem lub wysmarowanej formy do pieczenia o boku 20 – 22 cm.

Piec 35 – 40 minut w temperaturze 175 stopni C z termoobiegiem.

Tuż przed podaniem ciasto z dyni posypać cukrem pudrem.

 

ciasto z dyni

print

POLECANE WPISY