Kulinarne, Zupy

Krem z pieczonego buraka, marchewki z tymiankiem i fetą

13 sierpnia 2015

Dziś zapraszam Was na krem z pieczonego buraka, bo lubię buraki 🙂 Z chęcią zjadam go pod różną postacią. Mogą to być zwykłe starte buraczki z chrzanem, zupa buraczkowa czy hit ubiegłego sezonu chipsy z buraków. Po wizycie u rodziców zawsze wracam ze świeżymi warzywami i owocami. Uwielbiam tę pewność, że jem zdrowo.
Tak było też tym razem. Wśród przywiezionych warzyw były oczywiście buraczki. Pierwotnie planowałam zrobić z nich zwykłą zupę buraczkową. Jednak postawiłam na mały eksperyment i to był celny strzał. Zupa została ochrzczona przez męża jako obłędna, a to duży komplement.

Do przygotowania zupy wykorzystałam marchew i zioła z naszego przydomowego ogródka i pyszne oliwy.
Jeśli nie masz smakowych oliw wykorzystaj zwykłą oliwę i do marynaty dodaj trochę czosnku i chili.

Krem z pieczonego buraka i marchwi z tymiankiem i fetą

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 4 średnie marchewki
  • Mały pęczek tymianku
  • 100 g sera feta
  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka pieprzu zmłotkowanego
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek z czosnkiem i chilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek cztery pieprze
  • 1,5 łyżki czerwonego octu winnego

Obrane buraki i marchew wymieszaj z oliwą, młotkowanym pieprzem, ½  pęczka tymianku i wstaw w foli do piekarnika na około 2,5 godziny w temperaturze 100 stopni C.

pieczone warzywa zupa

Warzywa przełóż do garnka i zalej wywarem i gotuj przez 10 minut. Dodaj ocet winny i gotuj jeszcze 5 minut.

Zmiksuj blenderem na gładką lub delikatnie grudkowatą masę. Dopraw w razie konieczności ziołami, oliwą. To kolejne danie, które można zjeść bez soli 🙂

Podawaj z kawałkami fety i tymiankiem lub grzanką.

zupa krem z pieczonych burakow

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY