Kulinarne, Zupy

Krem z pieczonego buraka, marchewki z tymiankiem i fet膮

13 sierpnia 2015

Dzi艣 zapraszam Was na krem z pieczonego buraka, bo lubi臋 buraki 馃檪聽Z ch臋ci膮 zjadam go pod r贸偶n膮 postaci膮. Mog膮 to by膰 zwyk艂e starte buraczki z chrzanem, zupa buraczkowa czy hit ubieg艂ego sezonu chipsy z burak贸w.聽Po wizycie u rodzic贸w zawsze wracam ze 艣wie偶ymi warzywami i owocami. Uwielbiam t臋 pewno艣膰, 偶e jem zdrowo.
Tak by艂o te偶 tym razem. W艣r贸d przywiezionych warzyw by艂y oczywi艣cie buraczki.聽Pierwotnie planowa艂am zrobi膰 z nich zwyk艂膮 zup臋 buraczkow膮. Jednak postawi艂am na ma艂y eksperyment i to by艂 celny strza艂. Zupa zosta艂a ochrzczona przez m臋偶a jako ob艂臋dna, a to du偶y komplement.

Do przygotowania zupy wykorzysta艂am marchew i zio艂a z naszego przydomowego ogr贸dka i pyszne oliwy.
Je艣li nie masz smakowych oliw wykorzystaj zwyk艂膮 oliw臋 i do marynaty dodaj troch臋 czosnku i chili.

Krem z pieczonego buraka i marchwi z tymiankiem i fet膮

  • 1 kg czerwonych buraczk贸w
  • 4 艣rednie marchewki
  • Ma艂y p臋czek tymianku
  • 100 g sera feta
  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub mi臋snego
  • 1 艂y偶eczka pieprzu zm艂otkowanego
  • 3 鈥 4 艂y偶ki oliwy z oliwek z czosnkiem i chilli
  • 1 艂y偶ka oliwy z oliwek cztery pieprze
  • 1,5 艂y偶ki czerwonego octu winnego

Obrane buraki i marchew wymieszaj z oliw膮, m艂otkowanym pieprzem, 陆 聽p臋czka tymianku i wstaw w foli do piekarnika na oko艂o 2,5 godziny w temperaturze 100 stopni C.

pieczone warzywa zupa

Warzywa prze艂贸偶 do garnka i zalej wywarem i gotuj przez 10 minut. Dodaj ocet winny i gotuj jeszcze 5 minut.

Zmiksuj blenderem na g艂adk膮 lub delikatnie grudkowat膮 mas臋. Dopraw w razie konieczno艣ci zio艂ami, oliw膮. To kolejne danie, kt贸re mo偶na zje艣膰 bez soli 馃檪

Podawaj z kawa艂kami fety i tymiankiem lub grzank膮.

zupa krem z pieczonych burakow

Smacznego 馃檪

POLECANE WPISY