Home KulinarneCiasta i desery Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą

Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą

by Matczyne Fanaberie

Mam słabość do kilku rzeczy jeśli chodzi o jedzenie. Zresztą pewnie jak każdy. Są produkty bez których mogę funkcjonować, ale i są takie bez których nie wyobrażam sobie dnia. Dziś połączyłam je i powstały ciastka z żurawiną.

Do tych drugich należy czekolada i bakalie. Jedne i drugie pochłaniamy u nas w domu w dużych ilościach. Oczywiście Pierworodną chronimy przed dużą dawką słodyczy zjadając je sami, ale bakalii nie bronimy (chociaż czasami ograniczmy), a Ona zajada ze smakiem.
O tym dlaczego warto jeść bakalie przeczytasz w poprzednim wpisie.

Dziś chciałabym zaproponować Wam szybkie, smaczne i pełne zdrowej żurawiny ciastka orkiszowe 🙂
Kocham żurawinę… Zaraziłam tym całą rodzinę, a jeśli ktoś z Was się jeszcze waha obejrzyjcie film z podróży Kasi Bujakiewicz na plantację żurawiny. Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten film na warsztatach rozmarzyłam się, że kiedyś też tak będę się przechadzać po polach żurawiny.

Oj jak chciałabym znaleźć się tam chociaż raz w życiu. Nic, pozostaje mi tylko pomarzyć zajadając pyszne ciastka z żurawiną 🙂
Ciastka robiłam z żurawiną z sokiem z granatu, która uzależnia.

żurawina bakalland

Ciastka z żurawiną

• 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 90 ml oleju rzepakowego z cytryną
• 160 ml mleka
• 100 g cukru
• 120 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 100 g gorzkiej czekolady
• 1,5 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę orkiszową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Dodaj cukier, mleko, olej, żurawinę i pokrojoną czekoladę oraz cynamon.
Wszystko wymieszaj, a następnie wyrób ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione rozwałkuj na grubość około 9 mm, tnij w prostokąty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka piecz do tzw. suchego patyczka, około 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż powierzchnia ciastek się zarumieni.
Ciastka są gotowe do degustacji po wystudzeniu. Można posypać cukrem pudrem.

ciastka z żurawiną

 

Smacznego 🙂

 

 

Sprawdź inne przepisy z żurawiną:

Babeczki dyniowe z żurawiną

Serek z żurawiną 

Czekolada z bakaliami

 

* Wpis zawiera lokowanie produktu

 

 

You may also like

3 komentarze

Ania 12 lutego 2015 - 23:03

Ja także nie wyobrażam sobie dnia bez bakalii i czekolady 😛 A ciastka wyglądają przepysznie i patrząc na składniki musiałby tak smakować 🙂 Uwielbiam dodatek żurawiny w ciastkach zbożowych, ale tej z sokiem z granatów jeszcze nie próbowałam.

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 12 lutego 2015 - 23:03

spróbuj koniecznie. Jest obłędna w smaku, zapachu…

Odpowiedź
Matkadwóch 12 lutego 2015 - 23:04

A myślałam, że bakalie nie mają już przede mną tajemnic, a tu proszę. Zurawinę uwielbiam, muszę poszukać tej z sokiem z granatu.

Odpowiedź

Zostaw komentarz