Mam słabość do kilku rzeczy jeśli chodzi o jedzenie. Zresztą pewnie jak każdy. Są produkty bez których mogę funkcjonować, ale i są takie bez których nie wyobrażam sobie dnia. Dziś połączyłam je i powstały ciastka z żurawiną.
Do tych drugich należy czekolada i bakalie. Jedne i drugie pochłaniamy u nas w domu w dużych ilościach. Oczywiście Pierworodną chronimy przed dużą dawką słodyczy zjadając je sami, ale bakalii nie bronimy (chociaż czasami ograniczmy), a Ona zajada ze smakiem.
O tym dlaczego warto jeść bakalie przeczytasz w poprzednim wpisie.
Dziś chciałabym zaproponować Wam szybkie, smaczne i pełne zdrowej żurawiny ciastka orkiszowe 🙂
Kocham żurawinę… Zaraziłam tym całą rodzinę, a jeśli ktoś z Was się jeszcze waha obejrzyjcie film z podróży Kasi Bujakiewicz na plantację żurawiny. Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten film na warsztatach rozmarzyłam się, że kiedyś też tak będę się przechadzać po polach żurawiny.
Oj jak chciałabym znaleźć się tam chociaż raz w życiu. Nic, pozostaje mi tylko pomarzyć zajadając pyszne ciastka z żurawiną 🙂
Ciastka robiłam z żurawiną z sokiem z granatu, która uzależnia.
Ciastka z żurawiną
• 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 90 ml oleju rzepakowego z cytryną
• 160 ml mleka
• 100 g cukru
• 120 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 100 g gorzkiej czekolady
• 1,5 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę orkiszową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Dodaj cukier, mleko, olej, żurawinę i pokrojoną czekoladę oraz cynamon.
Wszystko wymieszaj, a następnie wyrób ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione rozwałkuj na grubość około 9 mm, tnij w prostokąty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piecz do tzw. suchego patyczka, około 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż powierzchnia ciastek się zarumieni.
Ciastka są gotowe do degustacji po wystudzeniu. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Sprawdź inne przepisy z żurawiną:
* Wpis zawiera lokowanie produktu
3 komentarze
Ja także nie wyobrażam sobie dnia bez bakalii i czekolady 😛 A ciastka wyglądają przepysznie i patrząc na składniki musiałby tak smakować 🙂 Uwielbiam dodatek żurawiny w ciastkach zbożowych, ale tej z sokiem z granatów jeszcze nie próbowałam.
spróbuj koniecznie. Jest obłędna w smaku, zapachu…
A myślałam, że bakalie nie mają już przede mną tajemnic, a tu proszę. Zurawinę uwielbiam, muszę poszukać tej z sokiem z granatu.