Zupa gulaszowa

by Matczyne Fanaberie

Dziś zupa gulaszowa. U mnie w domu nie gotowało się takiej zupy. Jej smak poznałam podczas pracy w jednej z łódzkich knajp podczas studiów. Uwielbiałam smak, aromat tej sycącej zupy, która najlepiej smakowała jesienią i zimą.

Od jakiegoś czasu próbowałam różne proporcje, przyprawy i oto jest. Moja rozgrzewająca zupa gulaszowa. 

Ciekawostki i historia o gulaszu

Gulasz to popularne danie, które ma wiele wariantów i jest cenione za swój bogaty smak i sytość.

Gulasz wywodzi się z Węgier, gdzie był tradycyjnym daniem pasterzy. Jego nazwa pochodzi od węgierskiego słowa „gulyás”, oznaczającego pasterza bydła. Pierwotnie było to bardzo proste danie, gotowane na otwartym ogniu. Skłądało się głównie z mięsa i cebuli. Z czasem ewoluował, a do jego składu zaczęto dodawać paprykę, pomidory i inne warzywa.

Istnieje wiele różnych odmian zupy gulaszowej, w zależności od regionu i preferencji kucharza. Niektóre popularne odmiany to:

  • Gulasz węgierski (pörkölt): gęsta wersja zupy gulaszowej, często podawana z kluskami lub kaszą.
  • Gulasz bograczowy (bográcsgulyás): tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, gotowana w kociołku na otwartym ogniu.
  • Gulasz segedyński (székelygulyás): zupa gulaszowa z dodatkiem kapusty kiszonej i śmietany.

W naszym domu gulasz i zupa gulaszowa pojawia się co jakiś czas. Czasami jest to standardowy gulasz wieprzowy, innym razem stifado lub gulasz wieprzowy ze śliwką.

Zupa gulaszowa nasz przepis

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 900 ml bulionu wołowego lub warzywnego
  • 700 g pulpy pomidorowej
  • 1 duża cebula biała, najlepiej cukrowa
  • 1 duża cebula czerwona
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 2 średnie lub 1 duża marchewka
  • 350 g obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 łyżki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego uprażonego na patelni
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • pęczek natki pietruszki lub szczypiorku

 

Mięso pokrój w kostkę i oprósz mąką pszenną.

Smaż porcjami na patelni i przekładaj do garnka.

Na tej samej patelni usmaż cebulę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę pokrojoną w talarki.

Dodaj warzywa do garnka z mięsem, zalej bulionem i duś pod przykryciem, na małym ogniu około 15 – 20 minut.

Po tym czasie dodaj paprykę wędzoną, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy oraz uprażony kmin. Zamieszaj i wlej pulpę pomidorową. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Ja lubię jak aż się wręcz zaczyna rozpadać.
Około 20 minut przed końcem dodaj ziemniaki i czerwoną paprykę pokrojoną w paski.

Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj gulasz posypany natką pietruszki.

rozgrzewająca zupa gulaszowa

Smacznego 🙂

 

Zobacz także:

Gulasz wieprzowy od Jamie Oliviera

Stifado

 

You may also like

Zostaw komentarz