Zupa kokosowa z czerwonej soczewicy i słodkich ziemniaków

by Matczyne Fanaberie

Lubię zupy, w sumie cała nasza rodzina je lubi. Szczególnie jesień i zima sprzyjają moim poszukiwaniom nowych smaków w zupach. Dzisiejsza propozycja to przepis Jamiego Olivera z listopadowego numeru polskiego wydania magazynu kulinarnego Jamie. Zupa z soczewicy miło zaskakuje.

Połączenie smaków jest zaskakujące, ale przepyszne i nawet przeciwnicy mleka kokosowego w zupach zajadali się ze smakiem.

Sprawdźcie koniecznie. 

Jedzenie na wynos – obiady w termosie do szkoły. Przepisy

Uwielbiam zabierać jedzenie na wynos i coraz częściej zabieramy je w termosach.

Jeśli chcesz także rozpoczać przygotowywanie posiłków do termosu lub zwyczajnie szukasz gotowych pomysłów, co do nich włożyć zachęcam do poznania mojego EBOOKA z 40 propozycjami na jedzenie do termosu.

Zupa z soczewicy i słodkich ziemniaków

  • 750 g słodkich ziemniaków (batatów)- obierz i pokrój na kawałki (około 2 cm)
  • 2 czerwone cebule pokrojone w grube pióra
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • oliwa (użyłam oliwy smakowej z czosnkiem i chili)
  • 4 ząbki czosnku – pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 pęczka kolendry – oberwij listki i posiekaj łodyżki
  • 125 g czerwonej soczewicy
  • 1 l gorącego wywaru warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego (puszka)
  • 1 cytryna
  • prażone płatki kokosowe do podania (opcjonalnie)

Kiedy masz już przygotowane wszystkie składniki zupa z soczewicy czeka na przygotowanie.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Ułóż na blasze bataty i cebulę, posyp kminem, mieloną kolendrą i szczyptą soli i pieprzu. Skrop oliwą – ja użyłam smakowej z czosnkiem i chili. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 40 – 45 minut, aż warzywa będą miękkie i rumiane.

W czasie pieczenia warzyw wstaw duży rondel na średni ogień, wlej trochę oliwy. Przesmaż czosnek, chili i łodyżki kolendry przez minutę, dla wydobycia aromatu. Wsyp soczewicę. Wymieszaj i zalej gorącym bulionem. Dodaj mleko kokosowe – zamieszaj.

Zwiększ ogień doprowadzając do delikatnego wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż soczewica się zacznie rozpadać.

Po upieczeniu włóż warzywa do rondla, dodaj większość listków kolendry i zmiksuj zupę z soczewicy blenderem.

Dodaj 2 łyżki soku z cytryny, sól pieprz do smaku w razie konieczności.
Podawaj zupę gorącą posypaną listkami kolendry i prażonymi płatkami kokosowymi.

zupa kokosowa Jamie Oliver
Pyszna zupa z soczewicy

Smacznego 🙂

Inne przepisy Jamie Olivera na blogu:

You may also like

Zostaw komentarz