Lubię zupy, w sumie cała nasza rodzina je lubi. Szczególnie jesień i zima sprzyjają moim poszukiwaniom nowych smaków w zupach. Dzisiejsza propozycja to przepis Jamiego Olivera z listopadowego numeru polskiego wydania magazynu kulinarnego Jamie. Zupa z soczewicy miło zaskakuje.
Połączenie smaków jest zaskakujące, ale przepyszne i nawet przeciwnicy mleka kokosowego w zupach zajadali się ze smakiem.
Sprawdźcie koniecznie.
Spis treści
Jedzenie na wynos – obiady w termosie do szkoły. Przepisy
Uwielbiam zabierać jedzenie na wynos i coraz częściej zabieramy je w termosach.
Jeśli chcesz także rozpoczać przygotowywanie posiłków do termosu lub zwyczajnie szukasz gotowych pomysłów, co do nich włożyć zachęcam do poznania mojego EBOOKA z 40 propozycjami na jedzenie do termosu.
Zupa z soczewicy i słodkich ziemniaków
- 750 g słodkich ziemniaków (batatów)- obierz i pokrój na kawałki (około 2 cm)
- 2 czerwone cebule pokrojone w grube pióra
- 1/2 łyżeczki nasion kminu
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- oliwa (użyłam oliwy smakowej z czosnkiem i chili)
- 4 ząbki czosnku – pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 pęczka kolendry – oberwij listki i posiekaj łodyżki
- 125 g czerwonej soczewicy
- 1 l gorącego wywaru warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego (puszka)
- 1 cytryna
- prażone płatki kokosowe do podania (opcjonalnie)
Kiedy masz już przygotowane wszystkie składniki zupa z soczewicy czeka na przygotowanie.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Ułóż na blasze bataty i cebulę, posyp kminem, mieloną kolendrą i szczyptą soli i pieprzu. Skrop oliwą – ja użyłam smakowej z czosnkiem i chili. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 40 – 45 minut, aż warzywa będą miękkie i rumiane.
W czasie pieczenia warzyw wstaw duży rondel na średni ogień, wlej trochę oliwy. Przesmaż czosnek, chili i łodyżki kolendry przez minutę, dla wydobycia aromatu. Wsyp soczewicę. Wymieszaj i zalej gorącym bulionem. Dodaj mleko kokosowe – zamieszaj.
Zwiększ ogień doprowadzając do delikatnego wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż soczewica się zacznie rozpadać.
Po upieczeniu włóż warzywa do rondla, dodaj większość listków kolendry i zmiksuj zupę z soczewicy blenderem.
Dodaj 2 łyżki soku z cytryny, sól pieprz do smaku w razie konieczności.
Podawaj zupę gorącą posypaną listkami kolendry i prażonymi płatkami kokosowymi.
Smacznego 🙂