Wiecie, że w Polsce każdego roku marnuje się około 9 mln ton jedzenia wartego ok. 14 mld euro? Mnie te cyfry wbiły w fotel.
Jak wynika z raportu Kantar Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności, na śmietnik trafiają najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa, owoce i jogurty.
W Europie każdego roku, marnuje się około 88 mln ton żywności, co daje równowartość ok. 143 mld euro. Szok i niedowierzanie!
Wyrzucana żywność to strata nie tylko jedzenia i pieniędzy, ale także energii, wody i zasobów zużywanych do jej produkcji.
Z własnego dzieciństwa pamiętam szacunek do jedzenia, a w szczególności chleba. Nie wyrzucaliśmy jedzenia, a każde resztki mogły być początkiem czegoś pysznego.
Odkąd mam własną rodzinę uczę się tego na nowo. Zupy z resztek warzyw, czy takich, które już wołają o pomoc to moja specjalność. Zawsze wychodzi jakaś pyszna zupa krem.
Co można zrobić, aby ograniczyć
marnowanie żywności?
- Sporządzaj listę zakupów – idealnie sprawdzi się aplikacja listonic
- Kupuj tylko tyle, ile jesteś w stanie zjeść, najlepiej planować posiłki wówczas wiemy ile jakich produktów należy kupić
- Kupuj mało, a często – spożywanie świeżej żywności jest ekonomiczne ♥
- Odwiedzaj lokalne targi by mieć dostęp do najświeższych produktów
- Dziel się jedzeniem
- Resztki jedzenia wyrzucaj do kompostownika
Zupa krem z brzydkich warzyw
- 1 – 1 ½ litra bulionu lub pozostałego rosołu
- 3 sztuki pora
- 2 sztuki średniej wielkości rzepy
- 2 – 3 średnie pietruszki
- 3 średnie ziemniaki
- ząbek czosnku
- ½ kalafiora
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa, może być ulubiona oliwa smakowa
- Ulubione zioła – u nas był czosnek niedźwiedzi, tymianek, szałwia
- opcjonalnie można dodać łyżkę masła orzechowego
Jak przygotować zupę z warzyw?
- Wszystkie warzywa na zupę krem pokrój w plastry i podsmaż na oliwie z łyżeczką ostrej papryki oraz szczyptą soli.
Warzywa niech pozostaną na patelni/wooku, aż będą złotobrązowe.
Jeśli nie masz kalafiora możesz wykorzystać, to co masz w domu. Może to być np. brokuł, batat, cukinia. - Co jakiś czas mieszaj, żeby się nie spaliły. Na koniec dodaj zioła.
- Podsmażone warzywa zalej wodą lub bulionem. Gotuj warzywa aż będą miękkie.
- Wszystko zblenduj. Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj wody i zagotuj ponownie.
Można podawać z uprażonymi pestkami, orzechami włoskimi lub uprażonym boczkiem 🙂