Home Kulinarne Zupa krem z brzydkich warzyw

Zupa krem z brzydkich warzyw

by Matczyne Fanaberie

Wiecie, że w  Polsce każdego roku marnuje się około 9 mln ton jedzenia wartego ok. 14 mld euro? Mnie te cyfry wbiły w fotel.
Jak wynika z raportu Kantar Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności, na śmietnik trafiają najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa, owoce i jogurty.

W Europie każdego roku, marnuje się około 88 mln ton żywności, co daje równowartość ok. 143 mld euro. Szok i niedowierzanie!

Wyrzucana żywność to strata nie tylko jedzenia i pieniędzy, ale także energii, wody i zasobów zużywanych do jej produkcji.


Z własnego dzieciństwa pamiętam szacunek do jedzenia, a w szczególności chleba. Nie wyrzucaliśmy jedzenia, a każde resztki mogły być początkiem czegoś pysznego.
Odkąd mam własną rodzinę uczę się tego na nowo. Zupy z resztek warzyw, czy takich, które już wołają o pomoc to moja specjalność. Zawsze wychodzi jakaś pyszna zupa krem.

Co można zrobić, aby ograniczyć
marnowanie żywności?

  • Sporządzaj listę zakupów – idealnie sprawdzi się aplikacja listonic
  • Kupuj tylko tyle, ile jesteś w stanie zjeść, najlepiej planować posiłki wówczas wiemy ile jakich produktów należy kupić
  • Kupuj mało, a często – spożywanie świeżej żywności jest ekonomiczne ♥
  • Odwiedzaj lokalne targi by mieć dostęp do najświeższych produktów
  • Dziel się jedzeniem
  • Resztki jedzenia wyrzucaj do kompostownika

Zupa krem z brzydkich warzyw

zupa krem z brzydkich warzyw

  • 1 – 1 ½ litra bulionu lub pozostałego rosołu
  • 3 sztuki pora
  • 2 sztuki średniej wielkości rzepy
  • 2 – 3 średnie pietruszki
  • 3 średnie ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • ½ kalafiora
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa, może być ulubiona oliwa smakowa
  • Ulubione zioła – u nas był czosnek niedźwiedzi, tymianek, szałwia
  • opcjonalnie można dodać łyżkę masła orzechowego

Jak przygotować zupę z warzyw?

  1. Wszystkie warzywa na zupę krem pokrój w plastry i podsmaż na oliwie z łyżeczką ostrej papryki oraz szczyptą soli.
    Warzywa niech pozostaną na patelni/wooku, aż będą złotobrązowe.
    Jeśli nie masz kalafiora możesz wykorzystać, to co masz w domu. Może to być np. brokuł, batat, cukinia.
  2. Co jakiś czas mieszaj, żeby się nie spaliły. Na koniec dodaj zioła.
  3. Podsmażone warzywa zalej wodą lub bulionem. Gotuj warzywa aż będą miękkie.
  4. Wszystko zblenduj. Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj wody i zagotuj ponownie.

Można podawać z uprażonymi pestkami, orzechami włoskimi lub uprażonym boczkiem 🙂
zupa krem z brzydkich warzyw

 

zupa krem z brzydkich warzyw

 

 

You may also like

Zostaw komentarz