Kulinarne, Kulinarne ABC, Śniadania, Zero Waste

Serowe pasty do chleba

16 października 2018
Serowe pasty do chleba z bakaliami

Dzisiejsza propozycja na serowe pasty do chleba swój początek ma na warsztatach Bakalland w 2015 roku z Andrzejem Polanem podczas Food Blogger Fest. 
To idealna serowa pasta, której nie można zepsuć jeśli wybierzesz dobre, sprawdzone, składniki.

Potrzeba niewiele czasu, aby wyczarować pyszny serek smakowy bez żadnych niepotrzebnych składników, od których aż się mnoży w sklepowych produktach. 

Serowe pasty to idealna propozycja do kanapek, do naleśników, czy jako składnik do gofrów. Można wykorzystać do przygotowania past serowych ulubione bakalie, ale także warzywa pieczone.
Warto spojrzeć także na skład sera, który wybierzecie do tych pyszności. U nas sprawdza się linia BIO Piątnica. W serku wiejskim w składzie jest twaróg, śmietanka i odrobina soli, a w twarogu tylko mleko i kultury bakterii. To także idealny sposób na nie marnowanie resztek serka, którego nie mamy ochoty już zjeść. Możemy stworzyć swój przepis zero waste i go smacznie urozmaicić.

Serowe pasty do chleba z bakaliami

Serowe pasty do chleba z bakaliami

Pasta serowa ze śliwką

  • 200 g serka wiejskiego BIO
  • 100 g suszonej śliwki BIO
  • 1 łyżeczka miodu
  1. Zblenduj śliwkę, dodaj serek wiejski i zblenduj raz jeszcze.
  2. Dodaj miód i wymieszaj wszystkie składniki łyżką.

Jeśli nie masz śliwki BIO i zawiera ona dodatek konserwantów namocz śliwkę na 30 minut. Odlej wodę i zmiksuj.

Serowe pasty do chleba z bakaliami

Pasta z żurawiną

  • 150 g żurawiny – u mnie była żurawina z sokiem granatu
  • 200 g serka wiejskiego
  • opcjonalnie można dodać twaróg jesli pasta jest zbyt rzadka lub jogurt, gdy pasta jest za gęsta
  • miód opcjonalnie
  1. ¾ żurawiny zalewamy gorącą wodą i czekamy aż zmięknie. Pozostałą kroimy na drobne paseczki.
  2. Miksujemy namoczoną żurawinę dodajemy serek wiejski i miód do smaku.
  3. Do żurawinowego twarożku dodajemy pokrojoną żurawinę.

Serek morelowy wg Andrzeja Polana

  • 300 g półtłustego twarogu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g moreli suszonych Bakalland
  • świeży tymianek
  • czarny pieprz
  1. Morele zalewamy małą ilością wody i gotujemy, kiedy tylko będą miękkie, połowę z nich miksujemy na krem.
  2. Twarożek rozdrabniamy z jogurtem, dodajemy zmiksowane morele, tymianek, czarny pieprz i miód do smaku.
  3. Do morelowego twarożku dodajemy pozostałe morele pokrojone w drobną kostkę.

 

Pasty do kanapek z warzywami korzeniowymi

Wykorzystaj ulubione warzywa korzeniowe, które są pełne nacenniejszych składników.
Ja wybrałam soczysty burak, słodką pietruszkę w połączeniu z kokosem i marchew.
Przepis na pastę z marchewką TUTAJ

Wszystkie warzywa nalezy w pierwszej kolejności upiec. Marchew i pietruszkę obierz i włóż do brytfanki. Dodaj zioła, np. szałwia, tymianek lub rozmaryn.
Piecz pod przykryciem do miękkości. Buraki piecz zawinięte w folię aluminiową.

Pasta do kanapki z burakiem

  • 250 g twarogu wiejskiego
  • 1 zblendowany upieczony burak
  • zmłotkowana czarnuszka do smaku
  1. Połącz wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
  2. W razie potrzeby dodaj jogurt lub smietanę. W moim przypadku było to zbędne, gdyż buraki były bardzo soczyste.
  3. Posyp ziarnami czarnuszki.

 

Serowe pasty do chleba z bakaliami

Z czym byście połączyli serek, aby pysznie smakował na kanapce?

Pasta do chleba – 10 sprawdzonych przepisów

 

print

POLECANE WPISY