Babeczki marchewkowe czy babeczki dyniowe? Może połączyć to w jedno? Dzisiejsza propozycja to moja odpowiedź na wczorajsze pytanie córki – „mamo masz dla mnie babeczkę?”
Nic mnie nie motywuje bardziej niż widok zajadającego się smakołykami kogoś mi bliskiego. Dziś połączenie dwóch pysznych warzyw w idealnej kompozycji babeczkowej. U nas warzywne słodkości zawsze się sprawdzają.
Sama pamiętam ze swojego dzieciństwa zapach ciasta w domu. Mama zawsze znajdowała czas na upieczenie ciast i chciałabym, aby moje dzieci doceniały także, że przygotowuję dla nich, a w sumie dla nas, różne łakocie, a nie idę kupić do sklepu.
Babeczki marchewkowe dyniowe
Składniki na 12 – 14 sztuk
- 200 g drobno startej marchewki
- 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
- 60 g pestek z dyni
- 40 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 100 ml oleju roślinnego
Krem dyniowy
- 250 g serka mascarpone
- 150 – 200 g puree z pieczonej dyni (zależy jak bardzo chcesz mieć intensywny krem)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 g żelatyny rozpuszczonej w 16 ml wody
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzej do 1750 stopni C.
Do jednej miski włóż startą marchewkę, drobno pokrojony ananas i wsyp pestki z dyni oraz wiórki kokosowe.
W drugiej misce przygotuj przesianą mąkę, dodaj cukier waniliowy, gałkę muszkatałową, sodę, proszek do pieczenia i dużą szczyptę soli – wszystko wymieszaj łyżką.
Do trzeciej miski wrzuć jajka i ubij do podwojenia objętości.
Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijaj i dolej olej.
Do masy jajecznej wsyp zawartość pierwszej miski – tej z marchewką- i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj zawartość miski z suchymi składnikami i delikatnie połącz wszystkie składniki.
Rozłóż ciasto do przygotowanych papilotek i wstaw do piekarnika.
Piecz do tzw suchego patyczka, około 20 – 25 minut.
Przygotowanie musu:
Przygotuj żelatynę mieszając ją z wodą w kąpieli wodnej lub z ciepłą wodą do całkowitego rozpuszczenia.
Trzeba jednak uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia lub nie zalewać wrzątkiem, bo wówczas stracimy wartości żelujące żelatyny. Mieszankę przestudź.
Ubij serek z cukrem, aby otrzymać gęsty krem. Dodaj puree z pieczonej dyni, cynamon i cukier waniliowy. Dalej ubijaj i dodaj przygotowaną żelatynę. Przy takich musach kremowych z żelatyną najpierw dodaję trochę mieszanki kremowej do żelatyny i dopiero łączę z resztą kremu. Gdy babeczki przestygną nakładaj krem na babeczki.
Serdecznie polecam Wam takie połączenie marchewki z dynią. Wychodzą idealne babeczki marchewkowe dyniowe z pysznym kremem.