Dziś zapraszam Was na ciasto marchewkowe. To idealna propozycja zarówno na drugie śniadanie, jak i ciasto do kawy. To wersja mniej grzeszna, taka fit, jak twierdzi autorka Henrietta Inman. Przepis znalazłam w najnowszym numerze polskiego magazynu Jamie. Ciasto zawiera w sobie głównie warzywa korzeniowe, dzięki nim jest cudownie miękkie i wilgotne. Morele nadają wyjątkową słodycz.
Ciasto marchewkowe z morelami
Obecność bakalii w cieście gwarantuje, że nasze dzieci będą jeść z ochotą. Nauczone, że bakalie są dla dzieci chętnie po nie sięgają 🙂
Składniki na ciasto marchewkowe
- 70 ml oleju rzepakowego
- 100 g tartej marchewki
- 100 g tartego buraka
- 100 g tartej żółtej marchewki (w oryginalnym przepisie pasternak)
- starta skórka z 1/2 pomarańczy
- 90 ml syropu klonowego
(w oryginalnym przepisie 120 ml, dla nas byłoby to zdecydowanie zbyt słodkie) - 3 średnie jajka
- 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g suszonych niesiarkowanych moreli pokrojonych w kostkę
- 40 g pestek dyni lub innych nasion
- jadalne kwiaty do dekoracji – u mnie w wersji suszonej
Składniki na lukier
- 150 g serka kremowego
- 90 g jogurtu greckiego (w oryginale 150 g)
- 25 g płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 – 1,5 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC
- Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem.
- Do miski włóż wszystkie starte warzywa oraz skórkę z pomarańczy.
- Dodaj rozbełtane jajka oraz olej i syrop klonowy. Wymieszaj i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz szczyptą soli. Wsyp pokrojoną morelę i pestki – wszystko wymieszaj.
- Wyłóż masę do tortownicy i piecz do suchego patyczka, około 40 – 50 minut.
- Przygotuj lukier ucierając w miseczce wszystkie składniki. Wstaw do lodówki.
- Po całkowitym wystygnięciu ciasta posmaruj je lukrem
- Udekoruj resztką skórki pomarańczowej, kwiatami, pestkami lub owocami.
Ciasto zachowa świeżość przez 5 dni, przechowywane w lodówce w szczelnym pojemniku.
Smacznego 🙂
U nas to ciasto zostanie na dłużej i już mam w głowie kolejne wariacje bakaliowe.
14 komentarzy
Brzmi nieźle- lubię ciasta, które wychodzą wilgotne, a przy tej ilości warzyw to chyba takie być musi? 🙂
Oj tak jest wilgotne 🙂
Uwielbiam ciasta marchewkowe! A z dodatkiem buraka jeszcze nie robiłam, z chęcią wypróbuje 😊 A ze lubię słodko, to pewnie dam jednak wiecej tego syropu klonowego. 😊
Mi ciasta niestety nie wychodzą, jak tylko podchodzę do ich zrobienia to kończy się to fiaskiem. Ale Twoje wygląda pysznie 🙂
Mmm…wygląda pysznie! Na pewno spóbuję!
Czekam na opinię 🙂
Uwielbiam morele 🙂
My też 🙂
Marchewkowe robiłam tylko z orzechami, nie jestem zwolenniczką tego ciasta, ale z morelami mogłoby się sprawdzić, tym bardziej że je uwielbiam.
Jest wyjątkowo miękkie, jak dla mnie trudno porównać z typowym marchewkowym
warto spróbować, wygląda przepysznie 🙂
Tak też smakowało, a żywot miało krótki <3
Ależ ono smakowicie wygląda! 🙂
Co za wspaniałe ciacho. Chętnie bym zjadła kawałek. 🙂