Ciasto z morelami i warzywami korzennymi

by Matczyne Fanaberie

Dziś zapraszam Was na ciasto marchewkowe. To idealna propozycja zarówno na drugie śniadanie, jak i ciasto do kawy. To wersja mniej grzeszna, taka fit, jak twierdzi autorka Henrietta Inman. Przepis znalazłam w najnowszym numerze polskiego magazynu Jamie.  Ciasto zawiera w sobie głównie warzywa korzeniowe, dzięki nim jest cudownie miękkie i wilgotne. Morele nadają wyjątkową słodycz.

Ciasto marchewkowe z morelami

Ciasto marchewkowe Jamie

Ciasto z morelami i warzywami korzennymi

Obecność bakalii w cieście gwarantuje, że nasze dzieci będą jeść z ochotą. Nauczone, że bakalie są dla dzieci chętnie po nie sięgają 🙂

Składniki na ciasto marchewkowe

  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 100 g tartej marchewki
  • 100 g tartego buraka
  • 100 g tartej żółtej marchewki (w oryginalnym przepisie pasternak)
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 90 ml syropu klonowego
    (w oryginalnym przepisie 120 ml, dla nas byłoby to zdecydowanie zbyt słodkie)
  • 3 średnie jajka
  • 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g suszonych niesiarkowanych moreli pokrojonych w kostkę
  • 40 g pestek dyni lub innych nasion
  • jadalne kwiaty do dekoracji – u mnie w wersji suszonej

Składniki na lukier

  • 150 g serka kremowego
  • 90 g jogurtu greckiego (w oryginale 150 g)
  • 25 g płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 – 1,5 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  1. Piekarnik rozgrzej do 180ºC
  2. Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem.
  3. Do miski włóż wszystkie starte warzywa oraz skórkę z pomarańczy.
  4. Dodaj rozbełtane jajka oraz olej i syrop klonowy. Wymieszaj i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz szczyptą soli. Wsyp pokrojoną morelę i pestki – wszystko wymieszaj.
  5. Wyłóż masę do tortownicy i piecz do suchego patyczka, około 40 – 50 minut.
  6. Przygotuj lukier ucierając w miseczce wszystkie składniki. Wstaw do lodówki.
  7. Po całkowitym wystygnięciu ciasta posmaruj je lukrem
  8. Udekoruj resztką skórki pomarańczowej, kwiatami, pestkami lub owocami.

Ciasto marchewkowe

 

Ciasto zachowa świeżość przez 5 dni, przechowywane w lodówce w szczelnym pojemniku.

Smacznego 🙂

U nas to ciasto zostanie na dłużej i już mam w głowie kolejne wariacje bakaliowe.

You may also like

14 komentarzy

Zuzanna Kwiatkowska 27 lutego 2017 - 09:36

Brzmi nieźle- lubię ciasta, które wychodzą wilgotne, a przy tej ilości warzyw to chyba takie być musi? 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 marca 2017 - 13:02

Oj tak jest wilgotne 🙂

Odpowiedź
Dżo FlamingBlog 27 lutego 2017 - 09:42

Uwielbiam ciasta marchewkowe! A z dodatkiem buraka jeszcze nie robiłam, z chęcią wypróbuje 😊 A ze lubię słodko, to pewnie dam jednak wiecej tego syropu klonowego. 😊

Odpowiedź
Smak Projektu 27 lutego 2017 - 12:03

Mi ciasta niestety nie wychodzą, jak tylko podchodzę do ich zrobienia to kończy się to fiaskiem. Ale Twoje wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
Poszukująca Alla 28 lutego 2017 - 09:33

Mmm…wygląda pysznie! Na pewno spóbuję!

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 marca 2017 - 12:59

Czekam na opinię 🙂

Odpowiedź
Zwykła Matka 28 lutego 2017 - 09:46

Uwielbiam morele 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 marca 2017 - 12:59

My też 🙂

Odpowiedź
ja-matka 28 lutego 2017 - 10:25

Marchewkowe robiłam tylko z orzechami, nie jestem zwolenniczką tego ciasta, ale z morelami mogłoby się sprawdzić, tym bardziej że je uwielbiam.

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 marca 2017 - 12:59

Jest wyjątkowo miękkie, jak dla mnie trudno porównać z typowym marchewkowym

Odpowiedź
Angelika 28 lutego 2017 - 10:29

warto spróbować, wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 marca 2017 - 12:59

Tak też smakowało, a żywot miało krótki <3

Odpowiedź
gin 3 marca 2017 - 18:59

Ależ ono smakowicie wygląda! 🙂

Odpowiedź
Classy Flavors 7 marca 2017 - 16:49

Co za wspaniałe ciacho. Chętnie bym zjadła kawałek. 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz