Wielkanocna babka drożdżowa pojawia się w prawie każdej gazecie, zestawie potraw na Wielkanoc, czy propozycjach cukierni i piekarni w okresie przedświątecznym. Nie wyniosłam tradycji pieczenia baby wielkanocnej z domu. Moja mama nie piekła takiego ciasta, albo ja tego nie pamiętam. Postanowiłam sama spróbować przygotować babę drożdżową, gdy znalazłam przepis Piotra Kucharskiego. Dotychczasowe Jego przepisy zawsze się udawały, więc z takim nastawieniem zabrałam się do pieczenia. Dodałam tylko szafran i po upieczeniu jego zapach przeniknął nasz dom.
Wielkanocna babka drożdżowa z szafranem
- 150 g rodzynek (u mnie największe jakie znalazłam rodzynki królewskie)
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (w oryginalnym przepisie kieliszek rumu)
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 8 żółtek
- 0,1 g szafranu
- 120 g roztopionego masła + trochę do wysmarowania formy
- Rodzynki przelej wrzątkiem. Włóż je do miseczki i zalej sokiem pomarańczowym. Niech postoją ok 30 minut, aby nasiąkły.
- W letnim mleku rozpuść drożdże z łyżką cukru i 100 g mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- W tym czasie ucieraj żółtka z cukrem na biały krem.
- Do żółtej dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj i dodaj resztę mąki oraz szczyptę soli.
- Dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Dodaj podczas wyrabiania roztopione masło oraz rodzynki.
Ja oddałam tę czynność robotowi. Kiedy ciasto odchodzi od rąk jest już wyrobione. - Po wyrobieniu ciasta przykryj je i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Wysmaruj formę masłem i włóż wyrośnięte ciasto i odstaw na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C (termoobieg), 180 stopni C bez termoobiegu.
- Po upieczeniu wielkanocna baba drożdżowa powinna chwilę zostać w formie, aż forma wystygnie. Potem wyłóż babkę szafranową na kratkę.
Już wiem, że wielkanocna baba drożdżowa z szafranem zostanie u nas na dłużej. To kolejny przepis od Piotra Kucharskiego, który zostaje wpisany na listę dań obowiązkowych. Dotychczas prym wiodły bułki poznańskie i bułki do burgerów. Nie ma lepszych 🙂
Smacznego i Spokojnych rodzinnych Świat Wam życzę 🙂
2 komentarze
omnomnom <3 wygląda przepysznie mimo, że już po Wielkanocy 😀
jest obłędna 🙂