Wielkanocna babka drożdżowa

by Matczyne Fanaberie

Wielkanocna babka drożdżowa pojawia się w prawie każdej gazecie, zestawie potraw na Wielkanoc, czy propozycjach cukierni i piekarni w okresie przedświątecznym. Nie wyniosłam tradycji pieczenia baby wielkanocnej z domu. Moja mama nie piekła takiego ciasta, albo ja tego nie pamiętam. Postanowiłam sama spróbować przygotować babę drożdżową, gdy znalazłam przepis Piotra Kucharskiego. Dotychczasowe Jego przepisy zawsze się udawały, więc z takim nastawieniem zabrałam się do pieczenia. Dodałam tylko szafran i po upieczeniu jego zapach przeniknął nasz dom.

Wielkanocna babka drożdżowa z szafranem

wielkanocna baba drożdżowa

  • 150 g rodzynek (u mnie największe jakie znalazłam rodzynki królewskie)
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (w oryginalnym przepisie kieliszek rumu)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 8 żółtek
  • 0,1 g szafranu
  • 120 g roztopionego masła + trochę do wysmarowania formy
  1. Rodzynki przelej wrzątkiem. Włóż je do miseczki i zalej sokiem pomarańczowym. Niech postoją ok 30 minut, aby nasiąkły.
  2. W letnim mleku rozpuść drożdże z łyżką cukru i 100 g mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie ucieraj żółtka z cukrem na biały krem.
  4. Do żółtej dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj i dodaj resztę mąki oraz szczyptę soli.
  5. Dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Dodaj podczas wyrabiania roztopione masło oraz rodzynki.
    Ja oddałam tę czynność robotowi. Kiedy ciasto odchodzi od rąk jest już wyrobione.
  6. Po wyrobieniu ciasta przykryj je i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  7. Wysmaruj formę masłem i włóż wyrośnięte ciasto i odstaw na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C (termoobieg), 180 stopni C bez termoobiegu.
  9. Po upieczeniu wielkanocna baba drożdżowa powinna chwilę zostać w formie, aż forma wystygnie. Potem wyłóż babkę szafranową na kratkę.

Już wiem, że wielkanocna baba drożdżowa z szafranem zostanie u nas na dłużej. To kolejny przepis od Piotra Kucharskiego, który zostaje wpisany na listę dań obowiązkowych. Dotychczas prym wiodły bułki poznańskie i bułki do burgerów. Nie ma lepszych 🙂

wielkanocna baba drożdżowa

wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Baba drożdżowa z szafranem i rodzynkami

Smacznego i Spokojnych rodzinnych Świat Wam życzę 🙂

You may also like

2 komentarze

Runoholic.pl 18 kwietnia 2017 - 21:54

omnomnom <3 wygląda przepysznie mimo, że już po Wielkanocy 😀

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 21 kwietnia 2017 - 20:28

jest obłędna 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz