Wczoraj wieczorem przygotowałam pyszne, proste bułeczki z tuńczykiem i kaparami z ciasta francuskiego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jeden ze składników pysznego lunchboxa na wynos.
Te bułeczki są tak samo smaczne na ciepło, jak i na zimno.
Do nadziewania polecam tuńczyka w kawałkach z puszki, ale nie takiego bardzo rozdrobnionego. Te w kawałkach smakują zupełnie inaczej. Najlepszy będzie ten w oliwie.
Bułeczki z tuńczykiem i kaparami
1 gotowe ciasto francuskie
puszka tuńczyka w oliwie lub oleju
200 g serka kanapkowego typu Piątnica lub ricotta
1 jajo
2 łyżki kaparów bez wody
3 łyżki startego parmezanu
łyżeczka ulubionych ziół – u nas suszone pomidory, bazylia i czosnek
pieprz, ewentualnie sól do smaku
1 rozbełtane jajko do smarowania
ziarna czarnuszki do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotuj farsz: włóż do miski serek, odsączonego tuńczyka, jajko, posiekane kapary, parmezan, zioła i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Wyłóż farsz na ciasto francuskie zostawiając 5 – 8 cm bez farszu na dłuższym boku ciasta, aby było łatwiej zwinąc rulon. Po rozłożeniu farszu zwiń jak roladę i pokrój na 3 cm paski.
Ułóż na blasze, posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz około 15 – 20 minut, lub do zarumienienia.
Kilka porad:
Ciasto francuskie warto wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowywaniem bułeczek.
Parmezan możesz zastapić mozarellą lub innym serem.
Do posypania bułeczek możesz użyc także sezamu, maku, lub suszonych pomidoów.
Kapary możesz zamienić na oliwki. Też będzie smacznie 🙂