454
Wczoraj wieczorem przygotowałam pyszne, proste bułeczki z tuńczykiem i kaparami z ciasta francuskiego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jeden ze składników pysznego lunchboxa na wynos.
Te bułeczki są tak samo smaczne na ciepło, jak i na zimno.
Do nadziewania polecam tuńczyka w kawałkach z puszki, ale nie takiego bardzo rozdrobnionego. Te w kawałkach smakują zupełnie inaczej. Najlepszy będzie ten w oliwie.
Bułeczki z tuńczykiem i kaparami
- 1 gotowe ciasto francuskie
- puszka tuńczyka w oliwie lub oleju
- 200 g serka kanapkowego typu Piątnica lub ricotta
- 1 jajo
- 2 łyżki kaparów bez wody
- 3 łyżki startego parmezanu
- łyżeczka ulubionych ziół – u nas suszone pomidory, bazylia i czosnek
- pieprz, ewentualnie sól do smaku
- 1 rozbełtane jajko do smarowania
- ziarna czarnuszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotuj farsz: włóż do miski serek, odsączonego tuńczyka, jajko, posiekane kapary, parmezan, zioła i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Rozłóż ciasto francuskie. Możesz lekko rowałkować.
- Wyłóż farsz na ciasto francuskie zostawiając 5 – 8 cm bez farszu na dłuższym boku ciasta, aby było łatwiej zwinąc rulon. Po rozłożeniu farszu zwiń jak roladę i pokrój na 3 cm paski.
- Ułóż na blasze, posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz około 15 – 20 minut, lub do zarumienienia.
Kilka porad:
- Ciasto francuskie warto wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowywaniem bułeczek.
- Parmezan możesz zastapić mozarellą lub innym serem.
- Do posypania bułeczek możesz użyc także sezamu, maku, lub suszonych pomidoów.
- Kapary możesz zamienić na oliwki. Też będzie smacznie 🙂
Tuńczyk idealnie sprawdza się także w babeczkach tuńczykiem