Nie sądziłam, że tak dużo będzie prób zanim znajdę dobry i prosty przepis na chleb tostowy. Mamy już swoje ulubione przepisy na pieczywo i nic nie pokona cudownych bułek, maślanych rogalików czy domowych bajgli.
Spis treści
O wielkości tego przepisu niech świadczą słowa naszej Pierworodnej po pierwszym kęsie chleba.
Teraz to już przesadziłaś mamo, jak można takie dobre chleby czarować? Nauczysz mnie też?
Chleb tostowy przepis
Przepis na keksówkę 28 – 30 cm
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej (u mnie 300 g pszennej zwykłej + 100 pszennej pełnoziarnistej)
- 200 ml ciepłej wody
- 50 ml mleka
- 40 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- olej lub masło do wysmarowania foremki
- bułka tarta lub otręby do oprószenia
- ziarna czarnuszki lub płatki soli – opcjonalnie
- Roztop i przestudź masło.
- Przygotuj zaczyn z drożdży, czyli pokrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i mleko.
- Przesiej mąkę do misy, dodaj sól i wymieszaj.
- Kiedy drożdże zaczną juz pracować, czyli będą widoczne pęcherzyki powietrza, wlej je do przygotowanej misy z mąką.
- Dodaj wystudzone masło i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli robisz to mikserem skorzystaj z końcówki hak.
- Ciasto powinno byc miękkie i elastyczne.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 40 minut. Przykryj je folią, aby nie wyschło.
- Formę keksówkę wysmaruj masłem lub olejem i wysyp bułką tartą lub otrębami. Przełóż do niej ciasto i odstaw na kolejne 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 210 °C z funkcją pary. Jeśli Twój piekarnik nie ma takiej funkcji staw miseczkę z kostkami lodu na dnie piekarnika lub spryskaj piekarnik wodą.
Odpowiednie naparowanie piekarnika spowoduje, że chleb po upieczeniu będzie miał piękną chrupiącą skórkę.
Piecz w 200 °C przez 30 – 35 minut. - Po wyjęciu z formy studź na kratce kuchennej.
Taki chleb sprawdzi się idealnie na leniwe śniadanie z domową zdrową nutellą, do kanapek na zdrowe śniadanie do szkoły, a także jako grzanki.
Będzie idealnie smakować także z domowymi pastami do chleba.
Oczywiście można kupić taki chleb w prawie każdej piekarni, ale ze składem tych wypieków też bywa różnie. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki O chlebie Elizy Mórawskiej, którą bardzo cenię za prostotę i profesjonalizm w jednym.
Jeśli tak jak ja szukałeś dobrego przepisu to wierzę, że będziesz zachwycony. Będzie mi niezmiernie miło jeśli ten przepis udostępnisz, aby więcej osób mogło z niego korzystać.