Home Kulinarne Rogale maślane

Rogale maślane

by Matczyne Fanaberie

Uwielbiam zapach domowych wypieków, które kojarzą mi się z miłością, dobrocią i uśmiechem. Rogale maślane to wypieki, które wspaniale sprawdzają się na leniwe śniadanie, do lunchboxa, czy jako popołudniowa przekąska.

Te rogale nie wymagają wielkich umiejętności i śmiem twierdzić, że wychodzą każdemu. U nas często goszczą w szkolnych lunchboxach. Są doskonałym urozmaiceniem i wielokrotnie ratowały przy braku pieczywa.

Moja przygoda ze szkolnymi lunchboxami trwa już ponad 6 lat.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.

Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebookach znajdziesz ponad 100 pomysłów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.

Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!

W ebookach znajdziesz moją drogę, jak od zwykłej kanapki zawiniętej w byle co zaczęłam zwracać uwagę co i jak jemy.

Rogale maślane

Składaniki na 8 lub 16 rogali. Możesz także zrobić i upiec mini rogaliki. Standardowo piekę te rogale bez nadzienia, ale można także upiec wersję na słodko bądź wytrawną. Ja uwielbiam je jeszcze ciepłe z masłem. W chwilach zapomnienia dodaję do tego jeszcze miód lub konfiturę pomarańczową.

Dzisiejsza propozycja to przepis Piotra Kucharskiego, z którego korzystam od kilku lat. To jeden z genialnych przepisów, które znajdziecie w książce „Chleb domowa piekarnia”. U nas na drugim miejscu, zaraz po bułkach poznańskich.

rogale maślane
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • mak lub sezam do posypania

Przepis – jak zrobić najlepsze rogale maślane?

  1. Do letniego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz mleko w proszku. Wszystko wymieszaj.
  2. Dodaj mąkę, roztrzepane 2 jajka i 1 żółtko. Ponownie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Przełóż na obsypaną maką stolnicę i zagnieć ciasto przez 5 – 6 minut. Zacznij wgniatać masło małymi porcjami, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ten etap możesz wykonać także korzystając z robota.
  4. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  5. Po wyrośnięciu podziel ciasto na rogale maślane na dwie części. Każdą wyrób na małe bochenki.
  6. Rozwałkuj na okragłe placki o grubości 5 mm i każdy okrąg przekrój na 8 równych części. W oryginalnym przepisie są 4 części i wówczas rogale są zdecydowanie większe.
  7. Zaczynając od podstawy trójkąta zwiń rogale w strone wierzchołka.
rogale maślane

8. Wierzch rogalików posmaruj mlekiem lub białkiem i posyp makiem lub sezamem.
9. Ułóż na blasze obsypanej mąką ziemniaczaną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Odstaw na około 1 godzinę do garownia, czyli ponownego wyrośnięcia ciasta.
11. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i wstaw rogaliki do zaparowanego piekarnika.
12. Piecz przez 20 minut.

rogale maślane
rogale maślane

Idealnie smakują z pysznym domowym dżemem, ulubionym trwarożkiem lub miodem 🙂

You may also like

Zostaw komentarz