Uwielbiam zapach domowych wypieków, które kojarzą mi się z miłością, dobrocią i uśmiechem. Rogale maślane to wypieki, które wspaniale sprawdzają się na leniwe śniadanie, do lunchboxa, czy jako popołudniowa przekąska.
Rogale maślane
Składaniki na 8 lub 16 rogali
Dzisiejsza propozycja to przepis Piotra Kucharskiego, z którego korzystam od kilku lat. To jeden z genialnych przepisów, które znajdziecie w książce „Chleb domowa piekarnia”. U nas na drugim miejscu, zaraz po bułkach poznańskich.

- 450 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- mak lub sezam do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do letniego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz mleko w proszku. Wszystko wymieszaj.
- Dodaj mąkę, roztrzepane 2 jajka i 1 żółtko. Ponownie wymieszaj na jednolitą masę.
- Przełóż na obsypaną maką stolnicę i zagnieć ciasto przez 5 – 6 minut. Zacznij wgniatać masło małymi porcjami, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ten etap możesz wykonać także korzystając z robota.
- Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Po wyrośnięciu podziel ciasto na rogale maślane na dwie części. Każdą wyrób na małe bochenki.
- Rozwałkuj na okragłe placki o grubości 5 mm i każdy okrąg przekrój na 8 równych części. W oryginalnym przepisie są 4 części i wówczas rogale są zdecydowanie większe.
- Zaczynając od podstawy trójkąta zwiń rogale w strone wierzchołka.

8. Wierzch rogalików posmaruj mlekiem lub białkiem i posyp makiem lub sezamem.
9. Ułóż na blasze obsypanej mąką ziemniaczaną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Odstaw na około 1 godzinę do garownia, czyli ponownego wyrośnięcia ciasta.
11. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i wstaw rogaliki do zaparowanego piekarnika.
12. Piecz przez 20 minut.


Idealnie smakują z pysznym domowym dżemem, ulubionym trwarożkiem lub miodem 🙂