Kulinarne, Kulinarne ABC, Śniadania

Pasta do chleba
– 10 sprawdzonych przepisów

12 lutego 2018
pasta do chleba

Pasta do chleba kojarzyła mi się kiedyś jedynie z pastą jajeczną albo z pasztetem. Zaczęło się to zmieniać, gdy zaczęłam sięgać po inne składniki. Teraz z powodzeniem zajadamy zdrowe, domowe pasty rybne, warzywne czy mięsne.

To kolejny przykład na to, że da się zrobić coś pysznego ze wszystkiego 🙂

Pasta do chleba – 10 sprawdzonych przepisów

domowa pasta do chleba

Dziś dostrzegam, że jest wiele idealnych połączeń warzyw i zaserowowania ich w formie pasty do chleba.

Jeszcze niedawno na kanapkach lądował głównie ser, wędlina, warzywa, jajka. Dziś pasty do chleba genialnie urozmaicają nasze kanapki. Takie pasty doskonale sprawdzą się także do naleśników, które u nas w domu często goszczą na talerzu 🙂

1. Pasta z pieczonego buraka a’la hummus

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
  • 2 łyżki tahini, czyli pasty z prażonego sezamu
  • 1 upieczony burak
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • czarnuszka

Wszystkie składniki oprócz czarnuszki utrzyj na bardzo gładką masę. Dopraw do smaku i posyp czarnuszką.

pasta do chleba

2. Pasta z białej fasoli

  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 – 5 suszonych śliwek
  • mała cebula
  • sól, pieprz do smaku

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę.

3. Pasta z pieczonej marchwi z czarnuszką

  • 300 g upieczonej marchewki w ziołach (rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, tymianek)
  • 30 g blanszowanych migdałów
  • 1 łyżka serka koziego lub twarożkowego
  • 4 – 5 gałązek szałwi
  • nasiona sezamu lub czarnuszki

Umyte i obrane marchewki upiecz do miękkości w piekarniku w 180 stopni C.
Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią liście szałwi. Uduś zioła na małym ogniu.

Wystudzone marchewki zblenduj z oliwą szałwiową, serkiem i migdałami na gładką pastę.
Dopraw czarnuszką, sezamem 🙂

4. Pasta rybna do chleba z pieczonej ryby, papryki i suszonych pomidorów z bazylią

pasta do chleba z ryb

5. Pasta z pieczonej papryki

  • 2 pieczone papryki
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być także ciecierzyca z puszki)
  • kawałek imbiru – około 1 cm

Papryki zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku.

Obierz skórkę i oddziel gniazda nasienne od miąższu.

Zmiksuj blenderem wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem lub czarnuszką.

 

pasta do chleba

6. Pasta z pieczonego łososia

pasta do chleba

 

7. Pasta z makreli wędzonej z pomidorami i czosnkiem

 

8. Pasta jajeczna

  • 3 – 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 – 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu, bądź pół na pół.
  • 2 łyżki natki kolendry
  • pieprz, sól do smaku

Idealnie komponuje się z chlebem z ziarnami i zieleniną 🙂

 

pasta do chleba

9. Pasta z tuńczyka

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 – 2 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżka serka twarogowego (opcjonalnie)
  • 1 mała czerwona cebula

Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą pastę.

Tak przygotowaną pastę możesz doprawić pieprzem i posypać szczypiorkiem.

10. Pasta z mięsa z rosołu ze śliwką

To jeden z moich ulubionych sposobów na mięso z rosołu. To przykład zero waste cooking w praktyce ♥
Przepis na te pyszności znajdziesz we wcześniejszym wpisie.

pasta do chleba

Babeczki wytrawne z mięsem z rosołu

Domowa nutella daktylowa

Chętnie poznam Wasze sprawdzone patenty na pyszne, domowe pasty do chleba, które ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole 🙂

 

 

 

POLECANE WPISY

  • o jaaa, pyszności! 🙂 Muszę spróbować tych z łososia i z papryki

  • naszebabelkowo.blogspot.com

    Bardzo fajne, oryginalne przepisy. Na połączenia niektórych smaków w życiu bym nie wpadła.

  • Wspaniałe! Mam ochotę wypróbować tą buraczkową 😛
    Mnie na razie zdarzyło się robić tylko pastę jajeczną, rybną i domowy hummus w 2 smakach 😉

  • Z pieczonego buraka skradła moje serce…Ten kolor. Super 🙂 Nic tylko jeść pasty

  • Osobiście uwielbiam pastę z wędzonej makreli, choć i z soczewicy kiedyś robiłam,natomiast córka dałaby się pokroić za pastę jajeczną 🙂