Pasta do chleba kojarzyła mi się kiedyś jedynie z pastą jajeczną albo z pasztetem. Zaczęło się to zmieniać, gdy zaczęłam sięgać po inne składniki, trochę eksperymentować. Teraz z powodzeniem zajadamy zdrowe, domowe pasty rybne, warzywne czy mięsne. Przekonałam się, że czasami warto wykorzystać resztki jedzenia, które zostają po wcześniejszym posiłku. Okazało się, że idealnie sprawdzą się w smacznych pastach.
To kolejny przykład na to, że da się zrobić coś pysznego ze wszystkiego 🙂
Spis treści
Pasta do chleba – 10 sprawdzonych przepisów
Dziś dostrzegam, że jest wiele idealnych połączeń warzyw i zaserowowania ich w formie pasty do chleba. Chleb najczęściej kupuje w pobliskiej piekarni.
Jeszcze niedawno na kanapkach lądował głównie ser, wędlina, warzywa, jajka. Dziś pasty do chleba genialnie urozmaicają nasze kanapki. Takie pasty doskonale sprawdzą się także do naleśników, które u nas w domu często goszczą na talerzu 🙂
1.Pasta z brokuła z prażonymi migdałami
- 200 g brokuła
- 2 – 3 łyżki prażonych migdalów bez skórki
- przyprawy – zioła, nie dodaję soli do pasty, bo wcześniej lekko solę wodę do gotowania.
Ten przepis wykorzystuje każdy element brokuła. Nic się nie zmarnuje.
- Łodygę brokuła pokrój i podsmaż do miękkości.
- Różyczki brokuła lekko obgotuj, tak aby pozostał chrupki.
- Upróż migdały na patelni.
- Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą pastę. Dopraw ulubionymi ziołami.
Jeśli nie możesz jeść migdałów do zblendowanego brokuła możesz dodać gęsty jogurt lub serek. Fajnie smakuje także z orzechami nerkowca.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Idealnie smakuje z rukolą, śledziem w czosnku niedźwiedzim, czarnuszką, pieczonym burakiem czy awokado.
2. Pasta z pieczonego buraka a’la hummus
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
- 2 łyżki tahini, czyli pasty z prażonego sezamu
- 1 upieczony burak
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- czarnuszka
Wszystkie składniki oprócz czarnuszki utrzyj na bardzo gładką masę. Dopraw do smaku i posyp czarnuszką.
Uwielbiam pieczonego buraka zarówno w paście, jako dodatek do kanapki czy w formie sałatki do pracy i szkoły.
3. Pasta z białej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 4 – 5 suszonych śliwek
- średnia cebula upróżona na złoto
- majeranek lub zioła prowansalskie
- sól, pieprz do smaku
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę.
4. Pasta do chleba z pieczonej marchwi z czarnuszką
- 300 g upieczonej marchewki w ziołach (rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, tymianek)
- 30 g blanszowanych migdałów
- 1 łyżka serka koziego lub twarożkowego (w przypadku wersji bez nabiału może być 1/2 szklanki ciecierzycy)
- 4 – 5 gałązek szałwii
- nasiona sezamu lub czarnuszki
Umyte i obrane marchewki upiecz do miękkości w piekarniku w 180 stopni C.
Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią liście szałwii. Uduś zioła na małym ogniu.
Wystudzone marchewki zblenduj z oliwą szałwiową, serkiem i migdałami na gładką pastę.
Dopraw czarnuszką, sezamem 🙂
5. Pasta rybna do chleba z pieczonej ryby, papryki
i suszonych pomidorów z bazylią
To przepis, który powstał przez przypadek i dobrze się u nas zadomowił. Pasta z pieczonego dorsza lub innej białej ryby będzie dobrym urozmaiceniem dla każdego, kto lubi kanapki. Przepis na pastę rybną.
6. Pasta z pieczonej papryki
- 2 pieczone papryki
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
(może być także ciecierzyca z puszki) - kawałek imbiru – około 1 cm
Papryki zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku.
Obierz skórkę i oddziel gniazda nasienne od miąższu.
Zmiksuj blenderem wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem lub czarnuszką.
7. Jajeczna pasta do chleba
- 3 – 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 – 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu, bądź pół na pół.
Można dodać zblendowaną ciecierzycę zamiast nabiału. - 2 łyżki natki kolendry
- pieprz, sól do smaku
Idealnie komponuje się z chlebem z ziarnami i zieleniną 🙂
8. Pasta z tuńczyka
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 – 2 łyżeczki kaparów
- 1 łyżka serka twarogowego (opcjonalnie)
- 1 mała czerwona cebula
Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą pastę.
Tak przygotowaną pastę możesz doprawić pieprzem i posypać szczypiorkiem.
9. Pasta z mięsa z rosołu ze śliwką
To jeden z moich ulubionych sposobów na mięso z rosołu. To przykład zero waste cooking w praktyce ♥
Przepis na te pyszności znajdziesz we wcześniejszym wpisie.
To przepis, który pokochasz już za pierwszym razem. Idealnie sprawdza się do kanapek, ale także jako farsz do pierogów czy naleśników.
10. Serowe pasty do chleba
Chętnie poznam Wasze sprawdzone patenty na pyszne, domowe pasty do chleba, które ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole 🙂
7 komentarzy
o jaaa, pyszności! 🙂 Muszę spróbować tych z łososia i z papryki
Bardzo fajne, oryginalne przepisy. Na połączenia niektórych smaków w życiu bym nie wpadła.
Wspaniałe! Mam ochotę wypróbować tą buraczkową 😛
Mnie na razie zdarzyło się robić tylko pastę jajeczną, rybną i domowy hummus w 2 smakach 😉
Z pieczonego buraka skradła moje serce…Ten kolor. Super 🙂 Nic tylko jeść pasty
Osobiście uwielbiam pastę z wędzonej makreli, choć i z soczewicy kiedyś robiłam,natomiast córka dałaby się pokroić za pastę jajeczną 🙂
Moje odkrycie to pasta z pietruszki gotowanej w mleku z solą i rozmarynem oraz ze słonecznika namoczonego na noc. Pyyyyszna.
Czy zamiast pieczonego buraka może być taki ugotowany (z marketu)? Czy mocno wpłynie to na smak?