Ciasta i desery, Kulinarne, Wielkanoc

Ciastka jajka na wielkanoc

18 kwietnia 2019
Ciastka wielkanocne z naturalnymi barwnikami

W tym roku mam dla Was pyszne i przyciagające uwagę ciastka w kształcie jajka na Wielkanoc.

Cytrynowe ciasteczka w kształcie jaj warto przygotować z dobrej mąki orkiszowej. Sprawdzi się także mąka pełnoziarnista. Wszystko udekorowane jest lukrem królewskim z naturalnymi barwnikami. Kurkua wydała się najlepszym rozwiązaniem jednak sama nadaje zbyt ostrego smaku. Idealnym dopełnieniem były liofilizowane owoce i warzywa w proszku.

Ciastka jajka na Wielkanoc

ciastka jajka
ciastka wielkanocne
naturalne barwniki - ciastka wielkanocne
naturalne barwniki – ciastka wielkanocne

Składniki na ciasteczka wielkanocne

  • 200 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1 białko
  • 175 g cukru pudru
  • sok z cytryny lub woda do ewentualnego rozrzedzenia lukru
  • Kurkuma do zabarwienia na żółto lukru oraz łyżka smaku Helpa jabłko, gruszka i pietruszka, aby załagodzić ostrość kurkumy
  1. Utrzyj masło z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
  2. Dodaj jajko i ekstrakt cytrynowy cały czas ucierając.
  3. Do przygotowanej masy maślanej dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Wszystko połącz, zagnieć w kulę i owiń folią spożywczą.
  5. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4mm.
  7. Foremką wycinaj jajka i przekładaj  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz ciasteczka około 10-12 minut, aż do zarumienienia.

Jak przygotować lukier?

Do misy miksera wbij białko jaja oraz dodaj cukier puder. Ucieraj na najwyższych obrotach miksera przez około 2 minuty.

Lukier możesz nakładać rękawem cukierniczym. Wówczas warto zrobić obwódkę na jajku. My korzystaliśmy z łyżeczki nakładając lukier na ciastko i rozprowadzając go wykałaczką na jajku.

Pozostały lukier włóż do mniejszego naczynia i dodawaj sproszkowaną kurkumę. U mnie wyszło ponad łyżkę, ale warto obserwować powstający kolor. Dla poprawienia smaku dodaj sproszkowany owocowo – warzywny pył z warzyw i owoców. Ja skorzystałam z ulubionego dodatku do owsianek: Łyżka smaku jabłko, gruszka i pietruszka Helpa.

Żółty lukier nakładaj łyżeczką. Nałóż małą kropkę i rozprowadź wykałaczką.

Odstaw do zastygnięcia lukru.

Jajka - ciastka na wielkanoc
Jajka – ciastka wielkanocne
Jajka wielkanocne - ciastka na wielkanoc
Jajka – ciastka na wielkanoc
Jajka - ciastka wielkanocne
Orkiszowe ciastko wielkanocne
ciastka na wielkanoc
Wielkanocne słodkości
print

POLECANE WPISY