W tym roku mam dla Was pyszne i przyciagające uwagę ciastka w kształcie jajka na Wielkanoc.
Cytrynowe ciasteczka w kształcie jaj warto przygotować z dobrej mąki orkiszowej. Sprawdzi się także mąka pełnoziarnista. Wszystko udekorowane jest lukrem królewskim z naturalnymi barwnikami. Kurkua wydała się najlepszym rozwiązaniem jednak sama nadaje zbyt ostrego smaku. Idealnym dopełnieniem były liofilizowane owoce i warzywa w proszku.
Ciastka jajka na Wielkanoc


Składniki na ciasteczka wielkanocne
- 200 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 białko
- 175 g cukru pudru
- sok z cytryny lub woda do ewentualnego rozrzedzenia lukru
- Kurkuma do zabarwienia na żółto lukru oraz łyżka smaku Helpa jabłko, gruszka i pietruszka, aby załagodzić ostrość kurkumy
- Utrzyj masło z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
- Dodaj jajko i ekstrakt cytrynowy cały czas ucierając.
- Do przygotowanej masy maślanej dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wszystko połącz, zagnieć w kulę i owiń folią spożywczą.
- Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4mm.
- Foremką wycinaj jajka i przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz ciasteczka około 10-12 minut, aż do zarumienienia.
Jak przygotować lukier?
Do misy miksera wbij białko jaja oraz dodaj cukier puder. Ucieraj na najwyższych obrotach miksera przez około 2 minuty.
Lukier możesz nakładać rękawem cukierniczym. Wówczas warto zrobić obwódkę na jajku. My korzystaliśmy z łyżeczki nakładając lukier na ciastko i rozprowadzając go wykałaczką na jajku.
Pozostały lukier włóż do mniejszego naczynia i dodawaj sproszkowaną kurkumę. U mnie wyszło ponad łyżkę, ale warto obserwować powstający kolor. Dla poprawienia smaku dodaj sproszkowany owocowo – warzywny pył z warzyw i owoców. Ja skorzystałam z ulubionego dodatku do owsianek: Łyżka smaku jabłko, gruszka i pietruszka Helpa.
Żółty lukier nakładaj łyżeczką. Nałóż małą kropkę i rozprowadź wykałaczką.
Odstaw do zastygnięcia lukru.



