Ciasta i desery, Kulinarne, Wielkanoc

Mazurek daktylowo-czekoladowy

13 kwietnia 2019
Mazurek z orzechami i masą daktylową

Mazurek bezsprzecznie kojarzy mi się z Wielkanocą. Odkąd po raz pierwszy zrobiłam mazurek z orzechami szukam kolejnych fantastycznych połączeń smakowych. Dziś mazurek daktylowo-czekoladowy.
Poniższy przepis to wykorzystanie samych naturalnych produktów, łącznie z naturalnym barwnikiem w postaci owoców liofilizowanych.

W dziesiejszej propozycji u nas królują orzechy, ale możesz wykorzystać swoje ulubione bakalie.

Mazurek daktylowo-czekoladowy

Mini – mazurki

Składniki na 5 sztuk średnich lub 10 małych

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g  mąki orkiszowej (może być sama mąka orkiszowa)
  • 2 jaja
  • 125 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Masło utrzyj z cukrem.
  2. Stopniowo dodawaj jajka i dalej miksuj. Dodaj esencję.
  3. Dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuj.
  4. Wyjmij ciasto z misy miksera i uformuj kulę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
  5. Podziel ciasto na 5 lub 10 części. Rozwałkuj i wykrój koło, uformuj kształt jajka, a ze ścinek zrób brzegi.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 20 – 25 minut przy większych mazurkach, 15 – 20 przy mniejszych. Pieczemy do lekkiego zarumienienia.

Masa do wypełnienia mazurków:

1 wersja: Mazurek daktylowo-czekoladowy
Krem daktylowo – czekoladowy, czyli domowa nutella

2 wersja

  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 2 łyżeczki proszku liofilizowanych truskawek – opcjonalnie

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy odrobinę przestygnie dodaj mascarpone i wymieszaj aż masa będzie gładka. Dodaj proszek z liofilizowanych truskawek.

Do ozdoby:

  • Migdały
  • Płatki migdałów
  • Rodzynki
  • Orzechy nerkowca
  • Orzechy brazylijskie
  • Wiórki kokosowe
  • Płatki kokosowe
  • Owoce liofilizowane w proszku

Tutaj masz pełną dowolność. Możesz wykorzystać swoje ulubione orzechy lub suszone owoce. Jeśli przygotowujesz takie świąteczne smakołyki zdziecmi warto zaproponować im samodzielną dekorację. U nas w ruch poszły ukochane bakalie.

Jeśli dzieci nie znają jeszcze smaku bakalii to znakomita okazja, aby to zmienić. Dzieci i bakalie to fantastyczny duet 🙂

Mazurek daktylowo-czekoladowy
Mazurek daktylowo-czekoladowy
Mazurek daktylowo-czekoladowy
Mazurek daktylowo-czekoladowy

Mazurek z orzechami – przepis

Mazurek z orzechami przepis

Mazurek kajmakowy – przepis

Mazurek kajmakowy
print

POLECANE WPISY