Ciasta i desery, Kulinarne

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

18 kwietnia 2017

Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson jest obłędne w smaku i zachęca do jedzenia już samym wyglądem. Ciasto rozpływa się w ustach. Idealne czekoladowe smaki dla czekoladowych łasuchów. Inspirację znalazłam u Doroty.

To nasze pozytywne zaskoczenie po tegorocznej Wielkanocy. Dzieci miały swoją pyszną, wielkanocną babę drożdżową. Na szczęście pozwoliły nam także się nią zajadać.
Z myślą o nas i naszych wspólnych kawach przygotowałam czekoladową chmurę.

 

Ciasto czekoladowe z
kremem czekoladowym i malinami

ciasto czekoladowe

  • 250 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 dużych jajek
  • 175 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Podgrzewaj masło aż się rozpuści. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2 minuty.
  3. Wymieszaj aż powstanie gładki sos czekoladowy. Lekko przestudź.
  4. 4 żółtka oraz 2 całe jajka ubij z 75 gramami cukru na jasną, puszystą masę. Masa powinna podwoić swoją objętość. Do masy dodawaj powoli przestudzony sos czekoladowy, cały czas wolno ubijając. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
  5. W drugiej misce ubij na sztywno pianę z czterech pozostałych białek z resztą cukru – cukier dodawaj jak na bezę.  Łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Pianę dodawaj po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  6. Przelej tak przygotowaną masę do tortownicy i piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do momentu popękania i wyrośnięcia ciasta, do tzw. suchego patyczka.
  7.  Po upieczeniu ciasto stygnąc zapadnie się, tworząc miejsce na krem. Wystudź.

Puszysty krem czekoladowy

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g gorzkiej czekolady
  1. Śmietankę podgrzej w ganku aż do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę.
  2. Odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
  3. Wystudzony sos wstaw do lodówki do schłodzenia. Kiedy sos osiągnię temperaturę lodówkową i zgęstnieje ubij do powstania gęstego kremu czekoladowego.

Wyłóż krem na wychłodzone ciasto.

Wierzch posyp mrożonymi malinami lub owocem granatu. Doskonale będą pasować także świeże maliny lu czerwona porzeczka.

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe Nigella

ciasto czekoladowe

POLECANE WPISY