Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson jest obłędne w smaku i zachęca do jedzenia już samym wyglądem. Ciasto rozpływa się w ustach. Idealne czekoladowe smaki dla czekoladowych łasuchów. Inspirację znalazłam u Doroty.
To nasze pozytywne zaskoczenie po tegorocznej Wielkanocy. Dzieci miały swoją pyszną, wielkanocną babę drożdżową. Na szczęście pozwoliły nam także się nią zajadać.
Z myślą o nas i naszych wspólnych kawach przygotowałam czekoladową chmurę.
Ciasto czekoladowe z
kremem czekoladowym i malinami
- 250 g dobrej gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 6 dużych jajek
- 175 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Podgrzewaj masło aż się rozpuści. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2 minuty.
- Wymieszaj aż powstanie gładki sos czekoladowy. Lekko przestudź.
- 4 żółtka oraz 2 całe jajka ubij z 75 gramami cukru na jasną, puszystą masę. Masa powinna podwoić swoją objętość. Do masy dodawaj powoli przestudzony sos czekoladowy, cały czas wolno ubijając. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
- W drugiej misce ubij na sztywno pianę z czterech pozostałych białek z resztą cukru – cukier dodawaj jak na bezę. Łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Pianę dodawaj po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Przelej tak przygotowaną masę do tortownicy i piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do momentu popękania i wyrośnięcia ciasta, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto stygnąc zapadnie się, tworząc miejsce na krem. Wystudź.
Puszysty krem czekoladowy
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 125 g gorzkiej czekolady
- Śmietankę podgrzej w ganku aż do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę.
- Odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
- Wystudzony sos wstaw do lodówki do schłodzenia. Kiedy sos osiągnię temperaturę lodówkową i zgęstnieje ubij do powstania gęstego kremu czekoladowego.
Wyłóż krem na wychłodzone ciasto.
Wierzch posyp mrożonymi malinami lub owocem granatu. Doskonale będą pasować także świeże maliny lu czerwona porzeczka.