Ciasta i desery, Kulinarne

Ciasto jogurtowe z owocami

10 września 2014

Są takie chwile, gdy muszę coś upiec i już. Ten typ tak ma jak mawia mój mąż i chętnie przystaje na takie chwile, bo potem zajada się słodkościami.

Ciasto jogurtowe to wspaniała propozycja na wykorzystanie dowolnych owoców sezonowych.
Zimą można wykorzystać owoce mrożone.
Poniższy przepis spisałam kiedyś od kuzynki, gdy jeszcze kuchenne szaleństwa były mi obce, a coś słodkiego lubiłam wówczas też zjeść. 

Do przygotowania ciasta nie jest potrzebny żaden wymyślny sprzęt kuchenny.
Wystarczy miska i łyżka.

Po pierwszym upieczeniu powraca się do niego wykorzystując różne owoce.

Ciasto jogurtowe z owocami

Składniki:

  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1  jajko
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 700 – 800 g dowolnych owoców

Ciasto jogurtowe z owocami

Przygotuj wszystkie składniki na ciasto jogurtowe z owocami około godziny wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Przesiej sypkie składniki – mąkę i sodę – ciasto nabiera dodatkowej pulchności.

W misce wymieszaj do połączenia składników: olej, cukier, jajko, sok z cytryny i skórkę.
Dodaj jogurt i wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z sodą i wymieszać.
Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać jakby fermentowało – tak ma być.

Przygotuj blachę o wymiarach 22 x 33 cm – wysmarujć masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Jeśli weźmiesz większą blachę ciasto będzie zwyczajnie niższe, ale też będzie dobre 🙂

Wyłóż ciasto na blachę i wyrównaj.Na wierzch wyłóż owoce. Warto je trochę wcisnąć w ciasto.

Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z owocami

 

Smacznego 🙂

 

 

POLECANE WPISY