Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Dziecko, Kulinarne

Domowe ciasteczka dla małych wielbicieli słodkości z lnem

29 listopada 2015

Uwielbiam robić niespodzianki tym, których kocham. To normalne i daje dużo radości nie tylko mnie.

Podczas ostatnich zakupów zupełnie przypadkiem znalazłam stemple z bohaterami Disneya – Myszką Minnie i Mickey Mouse. Ten rodzaj stempli miałam już sprawdzony podczas przygotowywania łakoci z Kubusiem Puchatkiem zatem bez wahania włożyłam je do koszyka 🙂 

Pierworodna na widok swoich ulubieńców oszalała z radości, a Junior wracał jak bumerang po kolejne ciastko 🙂

Sądzę, że to najlepsza rekomendacja, jak i nagroda dla matki, gdy dzieciaki zajadają, to co zrobię 🙂

ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne dla dzieci

Marcepanowe ciastka pełnoziarniste z lnem 

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 130 g lnu mielonego
  • 140 g cukru pudru
  • 300 g masy marcepanowej
  • 300 g masła
  • 3 żółtka

 

Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj resztę składników i poprzez zagniatanie dobrze połącz.

Ciasto po wyrobieniu włóż w torebkę foliową i pozwól mu leżakować około godziny w lodówce lub 20 minut w zamrażalniku.
Blachy wyłóż papierem do pieczenia.

Rozwałkuj ciasto na ok 2 – 3 cm i wykrawaj ciasteczka oraz odciskaj stemple ulubionych postaci Twojego dziecka.
Można wykorzystaj typowe stemple bez wykrawania. Wówczas podziel ciasto na 20 g kulki.

Do podsypywania używaj cukru pudru lub mąki.
Jeśli będziesz używać cukru pudru zmniejsz ilość cukru w samym cieście na ciastka.

Stempel warto za każdym razem oprószyć cukrem pudrem lub mąką, aby nie przyklejał się do ciasta.

Piecz w temperaturze 175 – 180 stopni przez około 10 – 12 minut, do zarumienienia się ciastek.

Wyjmij i wystudź na kratce.

Można przechowywać nawet 7 dni w zamkniętej puszce.

zdrowe ciastka dla dzieci

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY