Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne

Beza makowa

1 grudnia 2015

Rzadko beza jest u mnie zaplanowanym ciastem. Zazwyczaj deser ten pojawia się w sytuacjach nadmiaru białek 🙂 Tak było też tym razem, gdy po ciasteczkach dla dzieci zostały białka.

Bezę z makiem i kremem z żurawiną wymyśliłam sobie jakiś czas temu.

O ile co do bezy nie miałam wątpliwości to uzyskiwane efekty z kremem wymagały poprawy i dziś proporcje pysznego kremu
z żurawiną są już znane 🙂 

beza makowa z zurawina bakalland

beza makowa z żurawiną

Składniki na 2 blaty bezowe

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotuj dwie blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.
Na papierze odrysuj okręgi o średnicy 22 – 23 cm. Najlepiej użyć do tego talerza.

W misie miksera ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
Dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
Wsyp mąkę ziemniaczaną, a na końcu dodaj mak i wymieszaj.

Wyłóż masę bezową na zaznaczone na papierze okręgi.

Wstaw obie blachy do nagrzanego do 180ºC piekarnika.
Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140ºC i piecz przez około 90 – 100 minut.

Bezy powinny się zarumienić. Czasami zaczynają lekko pękać. Ważne, aby przy dotyku były suche i chrupkie.
Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki zostawiając do całkowitego wystygnięcia.

Krem z żurawiną i orzechami włoskimi

  • 150 g suszonej żurawiny
  • 50 – 60 g orzechów włoskich
  • 200 g śmietany 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

120 g żurawiny potnij lub zmiksuj blenderem, wraz z połową orzechów.

Ubij mikserem śmietanę na sztywno. Dodawaj stopniowo ser mascarpone i cukier. Na koniec dodaj żurawinę i pokruszone orzechy.

Wystudzoną bezę przełóż kremem. Na koniec posyp krem żurawiną i orzechami.

beza makowa z orzechami i zurawina bakalland

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY