Home KulinarneWielkanoc Filet z kaczki z malinami i tymiankiem

Filet z kaczki z malinami i tymiankiem

by Matczyne Fanaberie

Lubię kacze mięso. Uwielbiam rosół z kaczki, takie klasyczne, a jakże smaczne danie. Ostatnio, nie wiem skąd to połączenie, chodziło za mną połączenie kaczki z malinami. Nawet udało mi się znaleźć kilka przepisów, ale żaden nie przemawiał do końca. Więc postanowiłam sama pokombinować.

Dla mnie efekt był czarujący. Udało mi się ten obiad przygotować podczas drzemki Antoniego, a jego drzemki nie są długie.

Filet z kaczki z malinami w sosie
na puree z kalafiora i tymianku

  • 4 filety wiejskiej kaczki
  • 250 g malin mrożonych lub w sezonie świeżych
  • Świeży tymianek
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Łyżeczka prawdziwego miodu
  • 500 g kalafiora
  • 100 g ziemniaków
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony
  • łyżka masła

 

Umyte i osuszone filety z kaczki ponacinaj od strony skóry i połóż na patelni – skórą do dołu.
Patelni nie rozgrzewaj wcześniej. Nie dolewaj też oleju. Ogrzewaj mięso na małym ogniu, aby wytopić tłuszcz.
Wytapianie potrwa około 20 minut. Oczywiście wszystko zależy jakiej grubości jest skóra z tłuszczem.

W tym czasie ugotuj w słodko – słonej wodzie kalafior z ziemniakami. Gdy warzywa będą już odpowiednio miękkie dodaj kardamon, listki z 2 – 3 gałązek świeżego tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksuj na puree.

Po wytopieniu tłuszczu zwiększ ogień, aby przyrumienić skórki.
Gdy skórka jest już chrupka i przyrumieniona przewróć filet na drugą stronę.
Kontynuuj smażenie piersi przez około 2 – 3 minuty.
Zdejmij filety z patelni, włóż do naczynia żaroodpornego, wrzuć kilka gałązek tymianku i kilka malin.
Wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 20 – 25 minut.

Gdy filety nabierają odpowiednich smaków w piekarniku przygotuj sos malinowy.
Wsyp do rondelka garść malin, dodaj łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę miodu i listki z dwóch gałązek świeżego tymianku. Wszystko postaw na ogniu i gotuj aż uzyskasz gęsty sos.

Czas pieczenia filetów uzależniaj od grubości mięsa. Ja tym razem miałem bardzo okazałe filety i spędziły one w piekarniku prawie 30 minut. Wyjmij i pozwól niech chwilę odpoczną na talerzu.

Filet z kaczki z malinami

Gdy wszystko jest już gotowe wyłóż na talerz i delektuj się smakiem. Filet z kaczki z malinami to doskonała kombinacja smaków.

kaczka z malinami

Smacznego 🙂

 

 

Zobacz także:

Pierś kaczki z sosem pomarańczowo-imbirowym

You may also like

Zostaw komentarz