Kulinarne

Waniliowe pączki domowe z powidłami

3 lutego 2015

Pączki mają dla mnie coś z domowego ogniska. Dlatego uwielbiam domowe pączki. Nie wiem dlaczego, ale one zawsze smakują najlepiej u mamy, albo robione przez nią. Cały czas myślałam, że to jest coś czego raczej się nie podejmę.
Zapach pączków “chodził” za mną cały tydzień. W piątek mama przez telefon powiedziała, że będzie piec pączki. Wiedziałam, że ja tym razem ich jeść nie będę. Chęć pączkowego obżarstwa była jednak tak wielka, że postanowiłam się zmierzyć z tym daniem. Kilkakrotnie dzwoniąc po dobrą radę 🙂 Okazało się, że nie taki diabeł straszny. 

Domowe pączki

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • kieliszek esencji waniliowej
  • ziarenka z 2 lasek wanilii

Tłuszcz do smażenia – 1/3 smalcu i 2/3 oleju.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do nadzienia najlepsza jest konfitura domowa, gęsty dżem.
W moim rodzinnym domu najbardziej popularne są pączki konfiturą z wiśni. U nas dłuuugo smażone powidła.

Przesiej mąkę do miski. To ważne. Mąka nabiera lekkości. Odstaw mąkę i przygotuj rozczyn z drożdży.
Rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Jeśli mleko będzie zbyt gorące drożdże nie urosną. Dosyp łyżkę mąki i wszystko wymieszaj. Powinna być konsystencja śmietany.

W jednym rondlu roztop masło, w drugim zagotuj mleko.
Gdy drożdże urosną, tzn. podwoją swoją objętość przygotuj ciasto.

Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią. Dodaj mocno podgrzane mleko ciągle mieszając. Żółtka muszą się zaparzyć.
Zaczyn drożdżowy dodaj do mąki, dodaj zaparzone żółtka i stopiony tłuszcz oraz esencję waniliową.
Dokładnie wyrabiaj ciasto. Ciasto musi ładnie odchodzić od rąk, być sprężyste.

My razem z Pierworodną oklepujemy ciasto i rzucamy nim o blat 🙂

Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia – najlepiej postawić w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką.
Po podwojeniu objętości można zabrać się za robienie pączków.
pączki domowe

Kilka porad, które sprawdziły się podczas robienia i smażenia pączków:

  • Robiąc pączki posmaruj ręce olejem. Można mąką, ale mąka się potem pali na oleju podczas smażenia.
  • Kładąc pączki na tłuszcz kładź tak, by górna część pączka była jako pierwsza zanurzona w tłuszczu. (Dupką do góry)
  • Jeśli nie wlewasz esencji waniliowej, albo gdy Twoja esencja nie jest na samym alkoholu warto wlać kieliszek wódki, albo rumu. Wówczas pączki nie chłoną tak tłuszczu.
  • Można wanilię zastąpić skórką z pomarańczy i esencją pomarańczową.
  • Zgodnie z radą mojej mamy smażąc pączki do tłuszczu wrzucam obrane kawałki ziemniaków, które sprawiają, że tłuszcz się nie pali.

Z powyższego przepisu wychodzi ok 25 pączków.

Domowe pączki

Smacznego 😉

print

POLECANE WPISY