Faworki drożdżowe

by Matczyne Fanaberie

Faworki drożdżowe to przepis, który kojarzy mi się z domem rodzinnym. Przepis, który mam od mojej mamy i który zachwyca, podobnie jak tradycyjne chruściki czy babcine pączki.

Faworki drożdżowe

Karnawałowe słodkości:

W tym roku turlaliśmy już z dziećmi pączki i wycinaliśmy pyszne, chrupiące chrusty. Teraz przyszła pora na proste, smaczne i puszyste drożdżowe faworki.

Składniki na drożdżowe faworki, które pamiętam z dzieciństwa:

  • 125 g masła
  • 100 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 750 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki alkoholu
  1. Mleko zagotuj w rondelku, a masło roztop na patelni bądź w innym naczyniu.
  2. Przygotuj w miseczce zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru i kilku łyżek ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Jajka utrzyj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę i dodaj ciepłe mleko, wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę, zaczyn i na końcu roztopione masło.
  5. Dokładnie wyrób ciasto. Ciasto musi odchodzić od rąk, być sprężyste.
    Odstaw do wyrośnięcia.
  6. Ciasto powinno podwoić objętość. Wówczas zacznij rozwałkowywać kawałki ciasta. Potnij na kwadraty lub prostokąty i przetnij każdy kawałek na środku, przewlec jeden koniec.
  7. Usmaż, a po odsączeniu posyp pudrem z liofilizowanych jabłek HELPA lub zwyczajnie cukrem pudrem.

    U nas Junior wybrał dziś słodkie Jabłko i Gruszkę podkrecone korzeniem Pietruszki, w postaci liofilizowanego pyłku.
drożdżowe faworki
Zbożowe batoniki z czekoladą i owocami

Korzystam z bogatej oferty marki HELPA, co pozwala mi za każdym razem stworzyć coś wyjątkowego.
Wszystkie produkty HELPA TUTAJ możecie kupić z rabatem 15%
wpisując kod matczynefanaberie

You may also like

Zostaw komentarz