Faworki drożdżowe to przepis, który kojarzy mi się z domem rodzinnym. Przepis, który mam od mojej mamy i który zachwyca, podobnie jak tradycyjne chruściki czy babcine pączki.
W tym roku turlaliśmy już z dziećmi pączki i wycinaliśmy pyszne, chrupiące chrusty. Teraz przyszła pora na proste, smaczne i puszyste drożdżowe faworki.
Składniki na drożdżowe faworki, które pamiętam z dzieciństwa:
125 g masła
100 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
3 jajka
750 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 łyżki alkoholu
Mleko zagotuj w rondelku, a masło roztop na patelni bądź w innym naczyniu.
Przygotuj w miseczce zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru i kilku łyżek ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
Jajka utrzyj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę i dodaj ciepłe mleko, wymieszaj.
Dodaj mąkę, zaczyn i na końcu roztopione masło.
Dokładnie wyrób ciasto. Ciasto musi odchodzić od rąk, być sprężyste. Odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić objętość. Wówczas zacznij rozwałkowywać kawałki ciasta. Potnij na kwadraty lub prostokąty i przetnij każdy kawałek na środku, przewlec jeden koniec.
Usmaż, a po odsączeniu posyp pudrem z liofilizowanych jabłek HELPA lub zwyczajnie cukrem pudrem.
U nas Junior wybrał dziś słodkie Jabłko i Gruszkę podkrecone korzeniem Pietruszki, w postaci liofilizowanego pyłku.
Korzystam z bogatej oferty marki HELPA, co pozwala mi za każdym razem stworzyć coś wyjątkowego. Wszystkie produkty HELPA TUTAJ możecie kupić z rabatem 15% wpisując kod matczynefanaberie