Kawałki kurczaka balti z kminkiem oraz kolendrą

by Matczyne Fanaberie
Ile razy szukałeś przepisu na coś innego niż kotlet z piersi kurczaka?
Pierś z kurczaka na obiad nie musi być nudna. Pozwól sobie na coś innego.
Dzisiejszy przepis pochodzi z książki „Kuchnia indyjska najlepsze przepisy„. Uwielbiamy kuchnię indyjską, a dzisiejsze sklepy umożliwiają wykonanie nawet najdziwniejszego przepisu z dalekich krajów.

Pierś z kurczaka na obiad w wersji indyjskiej

Składniki dla 4 osób

  • 2/3 kubka jogurtu naturalnego (u nas jogurt grecki)
  • 1/4 kubka zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 świeże czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
  • 250 g fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 2 średnie cebule, pokrojone w plastry
  • 2 – 3 cm kawałek laski cynamonu
  • 3 zielone strąki kardamonu
  • 2 goździki
  • łyżka oleju

Ziemniaki

  • 1 łyżka oleju
  • 8 młodych ziemniaków, pokrojonych w grube plastry
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

W dużej misce połącz jogurt, zmielone migdały i kolendrę, sproszkowane chili, garam masala, mleko kokosowe, czosnek, imbir, połowę świeżej kolendry i połowę czerwonego chili.
Do tak przygotowanej marynaty wrzuć kurczaka i dokładnie wymieszaj. Marynuj około 2 godzin.

W karahi, woku lub ciężkim rondlu rozgrzej olej i smaż 2 – 3 minuty plastry ziemniaków, kminek oraz świeżą kolendrę. Cały czas mieszaj.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przełóż ziemniaki do brytfanny, przykryj i piecz przez 30 minut.

W połowie pieczenia ziemniaków rozgrzej olej i smaż cebulę około 1,5 minuty z kardamonem, cynamonem i goździkami. Do cebuli dodaj mięso i smaż 5 – 7 minut, cały czas mieszając. Zmniejsz płomień, przykryj garnek i trzymaj na ogniu 5 – 7 minut. Gotowe 🙂

Przełóż kurczaka na talerz, na wierzchu ułóż ziemniaki i przybierz danie kolendrą i czerwonym chili.

pierś z kurczaka na obiad

Smacznego 🙂

You may also like

Zostaw komentarz