Dzisiejszy przepis pochodzi z książki „Kuchnia indyjska najlepsze przepisy„. Uwielbiamy kuchnię indyjską, a dzisiejsze sklepy umożliwiają wykonanie nawet najdziwniejszego przepisu z dalekich krajów.
Pierś z kurczaka na obiad w wersji indyjskiej
Składniki dla 4 osób
- 2/3 kubka jogurtu naturalnego (u nas jogurt grecki)
- 1/4 kubka zmielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 świeże czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
- 250 g fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę
- 2 średnie cebule, pokrojone w plastry
- 2 – 3 cm kawałek laski cynamonu
- 3 zielone strąki kardamonu
- 2 goździki
- łyżka oleju
Ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- 8 młodych ziemniaków, pokrojonych w grube plastry
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
W dużej misce połącz jogurt, zmielone migdały i kolendrę, sproszkowane chili, garam masala, mleko kokosowe, czosnek, imbir, połowę świeżej kolendry i połowę czerwonego chili.
Do tak przygotowanej marynaty wrzuć kurczaka i dokładnie wymieszaj. Marynuj około 2 godzin.
W karahi, woku lub ciężkim rondlu rozgrzej olej i smaż 2 – 3 minuty plastry ziemniaków, kminek oraz świeżą kolendrę. Cały czas mieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przełóż ziemniaki do brytfanny, przykryj i piecz przez 30 minut.
W połowie pieczenia ziemniaków rozgrzej olej i smaż cebulę około 1,5 minuty z kardamonem, cynamonem i goździkami. Do cebuli dodaj mięso i smaż 5 – 7 minut, cały czas mieszając. Zmniejsz płomień, przykryj garnek i trzymaj na ogniu 5 – 7 minut. Gotowe 🙂
Przełóż kurczaka na talerz, na wierzchu ułóż ziemniaki i przybierz danie kolendrą i czerwonym chili.
Smacznego 🙂