Zapraszam Was zatem w kolejną kulinarną podróż.
Domowy kebab z kurczaka z dipem z awokado
składniki dla 4 osób
- 4 piersi z kurczaka (około 600 g ) pokrojone na kawałki wielkości kęsa
- 4 chlebki arabskie lub pita (my skorzystaliśmy z oferty makro)
- 1 cytryna pokrojona na cząstki
Marynata
- kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno pokrojony lub starty
- 1 łyżka pikantnej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 3 łyżki oliwy
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
- 1 świeża zielona lub czerwona papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana
- mały pęczek świeżej kolendry drobno posiekany
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sok z 1 cytryny
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę oraz sporo szczyptę soli i pieprzu.Obtocz w nich starannie kawałki kurczaka, przykryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Przygotuj dip.
Przekrój owoce awokado na pół wyjmij pestki i przełóż sam miąższ do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko rozgnieć dobrze widelcem.
Nabij na szpikulce/patyki do szaszłyków kawałki kurczaka i postaw patelnię do grillowania na średnim ogniu. Kiedy patelnia będzie bardzo gorąca połóż na niej szaszłyki i smaż przez 5 – 7 minut. Przewracaj od czasu do czasu, aż będą usmażone w środku i złociste.
Podczas smażenia podgrzewaj chlebki na innej suchej patelni przez około pół minuty z każdej strony.
Rozerwij gorące chlebki na pół i rozchyl je nożem, tworząc kieszonkę.
Nałóż do środka dip z awokado i po kilka kawałków kurczaka,
Podawaj z cząstkami cytryny co wyciskania.
Smacznego 🙂