Domowy kebab z kurczaka z dipem z awokado

by Matczyne Fanaberie
Dziś zapraszam na domowy kebab. Podróżując z Jamie Oliverem ostatnio Ojciec Pierworodnej zabrał nas wprost do Maroka przygotowując jeden z przysmaków tamtejszej ulicy. To danie nie ma nic wspólnego z kebabami jakie znałam dotychczas oprócz nazwy. To zupełnie inny poziom sztuki kulinarnej.

Zapraszam Was zatem w kolejną kulinarną podróż. 


Domowy kebab z kurczaka z dipem z awokado

składniki dla 4 osób

  • 4 piersi z kurczaka (około 600 g ) pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 4 chlebki arabskie lub pita (my skorzystaliśmy z oferty makro)
  • 1 cytryna pokrojona na cząstki

Marynata

  • kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno pokrojony lub starty
  • 1 łyżka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
Dip z awokado
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
  • 1 świeża zielona lub czerwona papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana
  • mały pęczek świeżej kolendry drobno posiekany
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1 cytryny

Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę oraz sporo szczyptę soli i pieprzu.Obtocz w nich starannie kawałki kurczaka, przykryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

Przygotuj dip.
Przekrój owoce awokado na pół wyjmij pestki i przełóż sam miąższ do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko rozgnieć dobrze widelcem.

Nabij na szpikulce/patyki do szaszłyków kawałki kurczaka i postaw patelnię do grillowania na średnim ogniu. Kiedy patelnia będzie bardzo gorąca połóż na niej szaszłyki i smaż przez 5 – 7 minut. Przewracaj od czasu do czasu, aż będą usmażone w środku i złociste.
Podczas smażenia podgrzewaj chlebki na innej suchej patelni przez około pół minuty z każdej strony.

Rozerwij gorące chlebki na pół i rozchyl je nożem, tworząc kieszonkę.
Nałóż do środka dip z awokado i po kilka kawałków kurczaka,
Podawaj z cząstkami cytryny co wyciskania.

Smacznego 🙂

You may also like

Zostaw komentarz