Klopsiki z bakaliami dla dzieci

by Matczyne Fanaberie

Święta już za chwilę. W tym magicznym czasie nie zapominam o dzieciach. Nie mam na myśli tylko prezentów, ale także świąteczne dania, które pojawią się na naszym stole. Dziś danie świąteczne dla dzieci. Nie lubię dzielić potraw na te dla dzieci i te dla nas, dlatego wśród dań serwowanych w Święta są takie, które pomimo, że zostały przygotowane z myślą o dzieciach sami chętnie zajadamy. I odwrotnie.

W kuchni lubię się kierować zasadą, że ma być smacznie, zdrowo i nie nudno.

Takie są właśnie nasze (moje i Marianny) propozycje na świąteczne dania dla małych niejadków. Z moich obserwacji wynika, że są dania, na które skusi się każde dziecko. Kulki mięsne są na tej liście. W związku z tym, że Pierworodna maczała w tym palce nie mogło zabraknąć ulubionych bakalii, bo przecież bakalie są dla dzieci, a czas Bożego Narodzenia aż prosi się o bakalie.

mięsne kulki

Kulki mięsne z bakaliami – świąteczny obiad dla dzieci

  • 750 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 – 3 łyżki mielonego lnu
  • 1 łyżka komosy ryżowej (opcjonalnie)
  • 100 g moreli pokrojonych w kostkę (wcześniej przelewam morele wrzątkiem)
  • 70 g pistacji
  • 50 g migdałów w płatkach
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1. Umieść w misce mięso, jajko, mielony len i komosę ryżową. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

2. Do mięsa dodaj pokrojone morele i uformuj małe kuleczki/pulpeciki.

3. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.jedzenie dla niejadka na święta

4. Podziel pulpeciki na trzy części.

5. Jedną część ułóż na blasze, drugą obtocz w pokruszonych pistacjach, a trzecią w płatkach migdałowych.

jedzenie dla niejadka na święta

6. Wstaw tak przygotowane pulpeciki do pieca, nagrzanego do 180 stopnia.

7. Piecz przez około 20 – 25 minut.

mięsne pulpety dla dzieci

bakalland bakalie dla dzieci

U nas dzieciaki lubią zajadać kulki mięsne podawane z pomidorami i ogórkiem. Idealnie komponują się także z kaszą kuskus z warzywami, albo z puree ziemniaczano – selerowym.

Marianna serwowała je także Juniorowi podane z musem ze świeżych moreli.

To danie idealne. Dzieci lubią pulpety. Dzięki dobrym bakaliom podnosimy wartość posiłku, a gdy zaprosisz dzieci do kuchni i pozwolisz im samodzielnie obtaczać kulki w bakaliach będą jeszcze bardziej ciekawe ich smaku. Takiemu daniu nie oprze się żadne dziecko 🙂

* Wpis powstał we współpracy z marką Bakalland.

You may also like

9 komentarzy

Agata 13 grudnia 2016 - 15:59

Ciekawy przepis, połączenia mięsa z bakaliami jeszcze nie próbowałam 😉

Odpowiedź
Macierzyństwo - raz 13 grudnia 2016 - 16:01

Ciekawy przepis – musze go kiedyś wypróbować 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 14 grudnia 2017 - 21:44

Smacznego

Odpowiedź
busybook.pl 13 grudnia 2016 - 16:01

Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 14 grudnia 2017 - 21:44

Tak też smakują

Odpowiedź
Miłka 13 grudnia 2016 - 16:03

Wygladają swietnie! W pierwszej chwili, po zerknięciu na zdjęcie główne, skojarzyły mi się z czekoladowymi kulkami, ale w sumie bakalie do mięsa też pasują idealnie. Dla mnie bomba! 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 14 grudnia 2017 - 21:43

Cieszę się 🙂

Odpowiedź
Joli Rybińska 13 grudnia 2016 - 16:04

Ale świetny pomysł z bakaliami!!! Moje chłopaki nie przepadają za zwykłymi klopsikami, ale jestem pewna że takie bakaliowe przypadną im do gustu. Spróbuję na pewno 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 14 grudnia 2017 - 21:43

My powtarzamy w tym roku obowiązkowo 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz