Święta już za chwilę. W tym magicznym czasie nie zapominam o dzieciach. Nie mam na myśli tylko prezentów, ale także świąteczne dania, które pojawią się na naszym stole. Dziś danie świąteczne dla dzieci. Nie lubię dzielić potraw na te dla dzieci i te dla nas, dlatego wśród dań serwowanych w Święta są takie, które pomimo, że zostały przygotowane z myślą o dzieciach sami chętnie zajadamy. I odwrotnie.
W kuchni lubię się kierować zasadą, że ma być smacznie, zdrowo i nie nudno.
Takie są właśnie nasze (moje i Marianny) propozycje na świąteczne dania dla małych niejadków. Z moich obserwacji wynika, że są dania, na które skusi się każde dziecko. Kulki mięsne są na tej liście. W związku z tym, że Pierworodna maczała w tym palce nie mogło zabraknąć ulubionych bakalii, bo przecież bakalie są dla dzieci, a czas Bożego Narodzenia aż prosi się o bakalie.
Kulki mięsne z bakaliami – świąteczny obiad dla dzieci
- 750 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 – 3 łyżki mielonego lnu
- 1 łyżka komosy ryżowej (opcjonalnie)
- 100 g moreli pokrojonych w kostkę (wcześniej przelewam morele wrzątkiem)
- 70 g pistacji
- 50 g migdałów w płatkach
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1. Umieść w misce mięso, jajko, mielony len i komosę ryżową. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
2. Do mięsa dodaj pokrojone morele i uformuj małe kuleczki/pulpeciki.
3. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
4. Podziel pulpeciki na trzy części.
5. Jedną część ułóż na blasze, drugą obtocz w pokruszonych pistacjach, a trzecią w płatkach migdałowych.
6. Wstaw tak przygotowane pulpeciki do pieca, nagrzanego do 180 stopnia.
7. Piecz przez około 20 – 25 minut.
U nas dzieciaki lubią zajadać kulki mięsne podawane z pomidorami i ogórkiem. Idealnie komponują się także z kaszą kuskus z warzywami, albo z puree ziemniaczano – selerowym.
Marianna serwowała je także Juniorowi podane z musem ze świeżych moreli.
To danie idealne. Dzieci lubią pulpety. Dzięki dobrym bakaliom podnosimy wartość posiłku, a gdy zaprosisz dzieci do kuchni i pozwolisz im samodzielnie obtaczać kulki w bakaliach będą jeszcze bardziej ciekawe ich smaku. Takiemu daniu nie oprze się żadne dziecko 🙂
* Wpis powstał we współpracy z marką Bakalland.
9 komentarzy
Ciekawy przepis, połączenia mięsa z bakaliami jeszcze nie próbowałam 😉
Ciekawy przepis – musze go kiedyś wypróbować 🙂
Smacznego
Wyglądają pysznie 🙂
Tak też smakują
Wygladają swietnie! W pierwszej chwili, po zerknięciu na zdjęcie główne, skojarzyły mi się z czekoladowymi kulkami, ale w sumie bakalie do mięsa też pasują idealnie. Dla mnie bomba! 🙂
Cieszę się 🙂
Ale świetny pomysł z bakaliami!!! Moje chłopaki nie przepadają za zwykłymi klopsikami, ale jestem pewna że takie bakaliowe przypadną im do gustu. Spróbuję na pewno 🙂
My powtarzamy w tym roku obowiązkowo 🙂