1,1K
Lubię makarony. Sięgając po ten włoski przysmak szukam ciekawych dodatków. Makaron z cukinią to idealne połączenie. Jeśli dodasz do tego świeżą miętę i sok z cytryny otrzymasz świeże, pyszne połączenie smaków. To kolejny prosty, szybki i smaczny przepis na makaron.
Makaron z cukinią, miętą i cytryną
- 300 g makaronu penne
- 1 łyżka oliwy – idealnie sprawdzi się oliwa z chili
- 2 średnie cukinie starte na tarce
- 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
- 8 plastrów chorizo
- 160 ml śmietany 18%
- 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- 50 g startego parmezanu
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą włóż czosnek, cukinię i chorizo. Smaż na średnim ogniu przez 6 – 8 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj śmietanę, sok z cytryny i potrzymaj na ogniu przez minutę.
- Zdejmij z ognia. Wymieszaj z miętą, skórką z cytryny i parmezanem.
- Dodaj makaron i podawaj na ciepło.
Makaron z cukinią, miętą i cytryną doskonale sprawdzi się zaraz po przygotowaniu, ale także jako danie do odgrzania. Idealne danie na lunch w pracy, które możesz spakować do dobrego lunchboxa.
2 komentarze
Koniecznie muszę wypróbować 🙂
To jest genialne! nawet do zabrania ze sobą. Dzięki za przepis