Kulinarne, Makarony, Obiady

Makaron z cukinią, miętą i cytryną

30 maja 2017
makaron z cukinia

Lubię makarony. Sięgając po ten włoski przysmak szukam ciekawych dodatków. Makaron z cukinią to idealne połączenie. Jeśli dodasz do tego świeżą miętę i sok z cytryny otrzymasz świeże, pyszne połączenie smaków. To kolejny prosty, szybki i smaczny przepis na makaron.

makaron z cukinia
Makaron z cukinią, miętą i cytryną

  • 300 g makaronu penne
  • 1 łyżka oliwy – idealnie sprawdzi się oliwa z chili
  • 2 średnie cukinie starte na tarce
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
  • 8 plastrów chorizo
  • 160 ml śmietany 18%
  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 50 g startego parmezanu
  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na rozgrzaną patelnię z oliwą włóż czosnek, cukinię i chorizo. Smaż na średnim ogniu przez 6 – 8 minut.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj śmietanę, sok z cytryny i potrzymaj na ogniu przez minutę.
  5. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z miętą, skórką z cytryny i parmezanem.
  6. Dodaj makaron i podawaj na ciepło.

makaron z cukinią

makaron z cukinia

Makaron z cukinią, miętą i cytryną doskonale sprawdzi się zaraz po przygotowaniu, ale także jako danie do odgrzania. Idealne danie na lunch w pracy, które możesz spakować do dobrego lunchboxa.

print

POLECANE WPISY